Отбелязваме Тодоровден или Конски Великден


Имен ден: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка

Тодоровден се отбелязва в първата събота на Великденските пости.

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.

Много от българските пролетни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Такъв е и Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар“. Въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение, двама от тях са воини-великомъченици – св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат. Техните жития показват много общи моменти.
Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическата си смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е особено разпространен в българските земи. Намерил е отражение в някои паметници на нашата художествена култура.

Така най-старата запазена до днес българска икона е прочутото изображение на св. Теодор Стратилат от Преслав върху глазирани керамични плочки (9-10 в.).

В уникалната живопис на Боянския майстор от 1259 г. в Боянската църква са запазени образите на трима светии с името Тодор. Тува са  св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат в редицата на светците-воини, както и  св. Теодор Студит, в житието на когото се споменава, че за известно време е бил на заточение в Аполония (Созопол). Последният,  заедно с преподобните св. Теодор Сикеот, св. Теодор Освещени и св. Теодор Трихина, в канонизиран заради техните монашески подвизи.

Интересно е, че народният празник Тодоровден, който няма точно фиксирана дата, а зависи от началото на великденския пост, не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии.

Традиционно на този ден се правят надбягвания с коне. Най-бързият кон се окичва с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка.

В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче“ или „копито“, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Обичаят на Тодоровден да се раздава варена царевица се свързва от православната църква с почитането на паметта на св. Теодор Тирон. Неговото житие разказва, че около 50 години след смъртта на Тодор византийският император Юлиан Отстъпник, който мразел християните, решил да им се подиграе. Знаейки, че през първата седмица на Четиридесетница те пазят строг пост, той заповядал да се поръсят с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на цариградския пазар. Тогава св. Теодор се явил на архиепископа и го предупредил за това деяние, като поръчал на тези, които нямат храна у дома си, да си правят коливо, т.е. да варят пшеница с мед. В продължение на цяла седмица християните се хранели с коливо. За благодарност към св. Теодор Тирон църквата запазила досега обичая – в първата събота от Великия пост чрез коливо да го почита.