Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Топ 30 на най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.

най-добрите градове
Класацията избира най-добрите градове за живеене в света на базата на осем показателя, включително и реакцията им към пандемията.

Global Finance представи резултатите от класацията си за най-добрите градове за живеене в света през 2022 г. Тя е изготвена спрямо 8 ключови показателя, които изчисляват и сравняват качеството на живот на хората в градовете. Взети са предвид данни за икономика, култура, население, околна среда и др. Тазгодишното проучване взема предвид и последиците от Covid-19 за всяка страна, за да отразят новата реалност, в която живеем.

„Въздействието на Covid-19 върху световното население през 2022 г. не е същото като през 2020 г., когато пандемията започна. Днес Covid-19 стана ендемичен за човешкия вид, подобно на грипния вирус след пандемията от 1918 г. За да отразим тази нова реалност, относителната тежест на Covid-19 в класацията е намалена от три на две. БВП на глава от населението също е премахнат като фактор в класацията, тъй като вече е включен в икономическата оценка. Последната промяна е включването на темпа на прираст на населението като фактор. Тъй като пандемията причини спад на населението в целия свят. И стана ясно, че нарастващото население е знак за здравословен градски живот“, обясняват експертите. За класирането на най-добрите градове за живеене през 2022 г. те работят с данни от индекса на Global City Power, Университета Джон Хопкинс, Statista и Macrotrends.

Топ 10 на най-добрите градове за живеене:

Лондон

1. Лондон, Обединено Кралство

За поредна година Лондон заема челното място. Въпреки че столицата на обединеното кралство не получи високо класиране в своите показатели за Covid-19, отново успя да оглави списъка. Предимството му осигуриха добрите показатели по отношение на културата, достъпността и растежа на населението.

градове
Токио

2. Токио, Япония

Токио беше избран за втора позиция, показвайки слабост в един параметър, населението, тъй като броят му намалява през последните 10 години.

Токио заема второто място в класацията. Мегаполисът показва много високи резултати в борбата с Covid-19. Освен това непрекъснато демонстрира страст към научни изследвания и развитие в технологичните сектори, а огромната му система за обществен транспорт предлага високо ниво на достъпност. Въпреки това Токио има слабост в една ключова област: растежът на населението. Той е и един от малкото градове сред първите 10, които страдат от спад на населението през последната година.

Шанхай
Шанхай

3. Шанхай, Китай

В челната тройка се включва и Шанхай. Третото място му се отрежда поради относително ниските данни за смъртност от Covid-19 и силния растеж на населението.

Сингапур
Сингапур

4. Сингапур, Република Сингапур

Сингапур демонстрира сходни силни страни с другите азиатски градове, включени в топ 10 тази година. Той отбеляза умерено добър резултат по отношение на икономическа сила, културно значение и екологична безопасност.

Мелбърн
Мелбърн

5. Мелбърн, Австралия

Не е изненада, че Мелбърн се нарежда в Топ 5 на класацията. Градът заемаше същата позиция и през 2020 г. Градът е лидер по отношение на активния си стремеж към постигане на нулеви въглеродни емисии и по-строги екологични стандарти. Отбеляза и значителен прираст на населението въпреки пандемията.

Сидни
Сидни

6. Сидни, Австралия

Ако сте решили да емигрирате в Австралия, ето че имате право на избор. Сидни предлага много от предимствата на Мелбърн. Сред тях са екологична безопасност и умерено силна икономика.

Париж
Париж

7. Париж, Франция

Обратно в Европа! Въпреки, че Париж пострада много от пандемията и смъртността от Covid-19 във Франция е по-висока от средната за света, градът има своите предимства, които го правят един от най-добрите за живеене. Сред тези предимства са културното му значение и социалната пригодност за живот.

Пекин
Пекин

8. Пекин, Китай

Това определно е една от изненадите, като се има предвид, че в същата класация, само две години по-рано Пекин заемаше едва 22-ото място. Всъщност градът продължава да показва лоши резултати по отношение качеството на живот като цяло. Независимо от това Пекин се „възползва“ от ниската смъртност от Covid-19 в Китай и нарастването на населението си с около 2% през последната година. Не може да му се отрече и стремежът към развитие и подобряване на ключови показатели като справяне със замърсяването на въздуха, например.

 Ню Йорк
Ню Йорк

9. Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк е единственият град от страната на неограничените възможности, който попада в топ 30 на изследването, класирало общо 48 града от целия свят. Градът демонстрира силни показатели по отношение на икономиката, културното си значение и научноизследователската и развойна дейност. Изключително високата смъртност от Covid-19 в Съединените щати обаче и рязкото нарастване разходите за живот в града и по-специално – заради скока на наемите, градът губи значителна преднина спрямо класацията от 2020 г., когато заемаше 4-ата позиция.

градове
Амстердам

10. Амстердам, Нидерландия

Последен сред първите, Амстердам заема 10-то място с по-висок резултат от други европейски градове като Виена, Берлин и Копенхаген, благодарение на по-добри резултати за живеене и достъпност. Фактор е и това, Амстердам има по-ниска цена на живот в сравнение с европейските си конкуренти и разнообразие от методи за транспорт.

Берлин
Берлин

Класацията, до топ 20, за най-добрите градове за живеене в света за 2022 г. допълват:

11. Хонконг, Китай

12. Дубай, ОАЕ

13. Сеул, Южна Корея

14. Копенхаген, Дания

15. Торонто, Канада

16. Берлин, Германия

17. Хелзинки, Финландия

18. Стокхолм, Швеция

19. Цюрих, Швейцария

20. Виена, Австрия

Други градове, които също заслужават внимание, и попадат в топ 30 на класацията са:

Мадрид, Испания; Банкок, Тайланд; Ванкувър, Канада; Куала Лумпур, Малайзия; Франкфурт, Германия; Тайпе, Тайван; Дъблин, Ирландия, Истанбул, Турция, Женева, Швейцария и Барселона, Испания.

Цюрих
Цюрих

Източник: Global Finance, Снимки: Global Finance и Shutterstock.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
театър 25.03.2022

Архитектурна разходка: 7 от най-красивите театри на Европа

На 27 март се чества Световния ден на театъра, чиято традиция стартира през 1962 г. по инициатива на Международния театрален […]

Прочети още
архитектурни забележителности 04.03.2022

Топ 10 на най-търсените в Google архитектурни забележителности

Скорошна класация на най-търсените сгради в Google показва, че повече от половината сред най-кликваните архитектурни забележителности са в Европа. С […]

Прочети още