„Топлофикация София“ води хиляди дела за задължения от стотинки


Трета година се развива съдебната сага между мен и „Топлофикация София“. Зададохме въпроса колко са събраните от юристконсулти пари от столичани и за какво са похарчени. Това заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова.

„Топлофикация София“ води хиляди дела за задължения от стотинки, под 10 лв. По думите на Мая Манолова целта е една – да се съберат допълнителни суми от юристконсулти.

Тя цитира данни, според които са събрани 15 млн. лв. по този начин. Платени са огромни суми на адвокатски кантори от „Топлофикация“. Омбудсманът сравни дружеството с ДАНС, тъй като три години не дава информация.

Мая Манолова, омбудсман: Става въпрос за едно общинско дружество, което е собственост на столичани и което според мен би следвало прозрачно и публично да дава информация за всяка похарчена стотинка, а не да крие 15 млн. лв. как са похарчени.

За удоволствието да бъдат осъдени, гражданите плащат два пъти – заплатата на юристконсултите, калкулирани в сметките и втори път по заведено дело, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Тя допълни, че има съмнения за „чадър“ над „Топлофикация София“ не само от Столичната община, но и от всички институции.

Агенция Кросс