Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Това е най-екологичната мебелна фабрика в света!

Нова кръстообразна фабрика в горите на Норвегия отвори тържествено врати

„Най-екологичната фабрика за мебели в света“ така компанията Vestre описва своя нов производствен комплекс в Магнор, Норвегия, проектиран от Bjarke Ingels Group/BIG.

Наречена „Плюс“, най-вероятно заради кръстообразната си форма, сградата от 7000 кв.м ще генерира 55% по-малко емисии на парникови газове в сравнение с всяка една конвенционална фабрика от този мащаб. Това ще бъде и първият проект от този тип в света, който ще постигне най-високата оценка на BREEAM за околната среда – „Отличен“, обещават от компанията.

Кръстообразна архитектура и устойчивост

В кръстообразната архитектура функционално са разпределени четири производствени зони – фабрика за цветове, фабрика за дърво, зона за монтаж и склад. А свързващото звено, пресечна точка между четирите, е кръглият вътрешен двор.

Игривостта, демокрацията и устойчивостта са в основата на марката Vestre и всичко, което правят.

Дейвид Зале от BIG обяснява, че следвайки тази основа, проектират тази дървена, цветна фабрика в средата на норвежките гори – заобиколена от 300 000 кв.м обществен горски парк, с идеята местната общност да има желание да посети мястото, за да се наслади на гигантските мебели Vestre, разпръснати навсякъде.

Основни принципи в дизайна, на които залагат от BIG за тази фабрика, са устойчивостта, екологичните съображения и прозрачността. За да постигнат това, те поставят 900 слънчеви панела на покрива, които ще генерират приблизително 250 000 kWh енергия годишно. А специална система ще рециклира около 90-95% от водата, използвана по време на производството.

Allemannsretten“ или „право на обществен достъп“

В знак на почит към норвежката концепция за „Allemannsretten“ едно от категоричните желания на Vestre е да построят най-отворената и прозрачна фабрика в света. Затова тя е заобиколена единствено от гора – без защитни огради или граници.

Така посетителите ще могат да надзърнат вътре във фабриката по всяко време благодарение на огромните прозорци на четирите крила. А при желание – и да се изкачат по външните рампи на кръстообразната сграда, за да стигнат до зеления покрив, откъдето могат да погледнат към вътрешността на фабриката или да се насладят на боровата гора наоколо.

Плюс“ това…

Освен най-екологичната фабрика, „Плюс“ ще бъде и страхотна атракция както за местните жители, така и за всички посетители, защото ще могат да се убедят с очите си, че е построена по възможно най-устойчивия начин“, казват собствениците й.

„Задачата за създаване на устойчиво, достъпно, цветно производствено съоръжение с обществен парк изглеждаше като проектиране на изцяло нова типология. Производствените съоръжения все още се смятат за оградени сгради, замърсяващи околната среда. Вълнувам се, че „Плюс“ е прототип за зеления преход, доказващ, че производството може да бъде устойчиво, социално, локално и печелившо едновременно. А това поставя на преден план и изключително важния въпрос: Какво би се случило с планетата, ако всички индустриални сгради следват тази концепция?“, споделя Виктория Милентруп, ръководител на проекта.

Вдъхновена и вдъхновяваща

От Vestre се надяват новата кръстообразна фабрика да се превърне в глобално вдъхновение, показвайки, че индустриалните проекти могат да бъдат и глобални иноватори в областта на околната среда. Също така амбицията на компанията е да допринесе за развитието на Магнор и региона, като привлече повече индустриални компании.

Разположена близо до границата със Швеция, от компанията искат да подчертаят това, че скандинавските страни трябва да работят заедно. Само така могат да успеят на световния пазар:

Някой трябва да поеме инициативата, ако искаме да ускорим зелената промяна!

Завършена само за 18 месеца, „Плюс“ отвори тържествено врати на 3 юни за официалното си откриване на фабрика.

„Плюс е фабрика за хората! Това е проект, в който сме вложили огромно количество душа и енергия. Това е важен ден за нас, но също и за норвежката континентална индустрия и скандинавското експортно сътрудничество“.

Екипът на Bjarke Ingels Group/BIG, работил по проекта за най-зелената фабрика в света.

Какво би се случило с планетата, ако всички индустриални сгради следват тази концепция?

Всички снимки: Vestre (www.theplus.no)

19.05.2022

Датски архитекти ще проектират новия дом на Пражката филхармония

Датското архитектурно студио Bjarke Ingels Group (BIG) спечели международния конкурс за проектиране на новата зала „Вълтава“ на Пражката филхармония. Тя […]

Прочети още
архитектура 03.05.2022

Среща на покрива – красив пример за съвременен урбанизъм и архитектура

Архитектурата се измерва спрямо миналото – градите в настоящето и се опитвате да си представите бъдещето. <Ричард Роджърс> Работата по […]

Прочети още