Toyota строят „Град на бъдещето“ до връх Фуджи


Известният архитект Bjarke Ingels се е заел с нов грандиозен проект, който ще очертае бъдещето на архитектурата по света. През последните пет години архитектът успя да комбинира електроцентрала, която не излъчва токсини със ски писта в Копенхаген. Така че има резон, че когато Toyota – най-големият автомобилен производител в света – се насочват именно към Bjarke Ingels. Компанията отдавна обмисля кой може да проектира футуристичен град, в който да бъдат тествани автономни превозни средства от гражданите живущи там на пълен работен ден.

Вчера на CES в Лас Вегас бе обявено, че Toyota ще си партнира с Bjarke Ingels Group (BIG), за да обединят заедно функционалността на автомобили без шофьори, различни нови дизайни на улици и модерни системи за доставка и да тества резултата в реално време на 2 000 души (включително служителите на Toyota и техните семейства). С други думи, BIG ще създаде свят, към който всички сме се насочили. А мястото на обявяването не би могло да бъде по-подходящо: CES е годишното събитие, на което любителите на технологиите и широката общественост научават какво следва в авангардната технология.

Озаглавен Woven City, 175-акровия обект (някога дом на фабрика) ще бъде разположен в основата на връх Фуджи, приблизително на час път от Токио. „Представете си интелигентен град, който би позволил на изследователи, инженери и учени възможността да тестват свободно технологии като автономни автомобили, мобилност като услуга, лична мобилност, роботика, технология, свързана с интелигентен дом, AI и други, в реална среда „, каза в изявление Акио Тойода, изпълнителен директор на Toyota. „Това е наистина уникална възможност да създадем цяла общност или„ град “ и да ни позволи да изградим инфраструктура на бъдещето, която е цифрова и устойчива.“ Нещо повече, целият град ще се захранва от слънчева енергия, геотермална енергия и технологията на водородните горивни клетки на компанията.

Пътищата например ще изглеждат различно от всеки един друг път в света. Вместо улица за превозни средства и тротоар до нея за пешеходци, BIG деконструира традиционния път в три отделни форми. „С тъкания град ние се отлепваме и след това сплитаме трите компонента на типичния път в нова градска тъкан: улица, оптимизирана за автоматизирани превозни средства, алея и линеен парк за пешеходци“, казва в изявление Bjarke Ingels.

Една от трите ленти ще се използва за по-бързи автономни превозни средства. Друга алея е предназначена за тези, които желаят да пътуват с велосипеди, скутери и други начини на предвижване. Третият тип лента ще бъде пътека само за пешеходци. Районът ще включва цветя и дървета.

„Един от най-големите пробиви в процеса беше приемането на идеята, че града на бъдещето не е необходимо да изглежда футуристично, а точно обратното “, казва Леон Рост, партньор на BIG, пред AD. „Технологиите в най-добрия случай са невидими и са вторични за човешкото взаимодействие и връзка с природата.“ Като такива всички сгради, както жилищни, така и търговски, ще бъдат построени с помощта на дървен материал от региона. Вътре, най-новите технологии ще се използват за изпълнение на ежедневни задачи, включително автоматични доставки на хранителни стоки, пране и изхвърляне на боклук.

Очаква се Woven City да бъде готов през 2021 г.

Източник: Architecturaldigest.com

Снимки: Bjarke Ingels Group