Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Тренд: Кабинетът „Петков“ приключва мандата си със 70% отрицателна оценка

Петков
Според резултатите от проучването ГЕРБ изпреварва „Продължаваме промяната“, а партията на Слави Трифонов се оказва „големият губещ“

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат с 22% положителна оценка за своята работа и със 70% отрицателна. В последните три месеца не се отчита динамика в тези стойности. За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите. Така през настоящия месец положителните оценки са 14%, а отрицателните – 77%. Това показват данните от проучване на „Тренд“ относно нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода 5 – 12 юли т.г. по поръчка на вестник „24 часа“ чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1005 души на възраст над 18 години. 

„Продължаваме Промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава първа политическа сила. Според проучването „Има такъв народ“ и формацията около Стефан Янев бележат ерозия.  

Оценката за работата на президента също бележи спад.

През май месец 50% са дали положителна оценка, през юни – 45%, а през юли – 43%. Общо 41% са тези, които този месец дават отрицателна оценка за работата на държавния глава. 

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите, сочат данните от проучването. „Продължаваме Промяната“ успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите, посочват социолозите. Въпреки това възстановяване, „Продължаваме Промяната“ не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов запазва резултата си от последните месеци. 

През юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ. Статично изглежда положението при ДПС – 10,7%, БСП – 9,8%, „Възраждане“ – 9,6% и „Демократична България“ – 6,9%. 

Ерозия в подкрепата е регистрирана при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% от гласуващите през месец май. 

Големият губещ от последните събития изглежда е „Има такъв народ“, който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, посочват социолозите. Резултатите застрашават възможностите на ИТН за парламентарно представителство при нови избори.

„Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1,6% и 1,1% от гласуващите. 

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година.

Според данните от изследването общо 45% очакват влошаване, а само 15% – подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. От запитаните 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора са отчитани преди около две години – в началото на ковид пандемията. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
мандат

Трети опит: Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на БСП

Днес президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия мандат за съставяне на правителство и посочване на кандидат за министър-председател […]

Прочети още
Алумил 16.05.2022

Alumil – човешкото лице на бизнеса с прозорци

Само прозорците на Алумил предлагат три нива на изолация В новия шоурум на Алумил България, измежду старателно подредени разрези на […]

Прочети още