Три признака, че трябва да ремонтирате покрива


Смяната на покрив е проект, който всички бихме искали да отложим. Той може да бъде голяма инвестиция. Нов покрив може лесно да ви струва няколко хиляди лева. Това варира в зависимост от площ, вид материали и колко ската (сложен) е покривът. Изпълнителите могат да работят от няколко дни до месец, в зависимост от сложността и времето. Ако планирате сами да се заемете с покрива, това може да ви отнеме и месец, отново зависи от колко помощ ще получите.

Всичко това казано, имайте предвид, че ако не предвидите ремонт на покрива си, когато за пръв път видите признаци на износване, това може да означава по-скъп ремонт с времето. Най-често срещаният проблем е, че водата ще проникне под керемидите и ще причини щети на структурите по-долу. Тогава започвате да забелязвате течове в дома и появата на плесен. От друга страна пък един стар покрив може да изглежда просто грозен. Така че по-долу ще разгледаме някои от първите признаци, които ви подсказват, че ще имате нужда от ремонт на покрива.

Износване

Най-лесният начин да разберете, че трябва да смените покрива си е, че самите керемиди или битум започват да изглеждат износени.

 

Има няколко начина да разберете, че ще се нуждаете от нов покрив, базирани на това как изглеждат вашите керемиди:

-Ръбовете на керемидите могат да бъдат захабени и оронени, а на битума подгънати и леко навити.
– Повърхността е напукана
Накратко, ако вашият покрив започва да изглежда стар и износен, време е за ремонт.

Появява се мъх

Друг ключов знак, че може да се наложи да ремонтирате покрива си е, че виждате мъх върху или между керемидите. Макар че може да направи дома ви да изглежда като приказна постройка в гората, това е знак за потенциален проблем.

Самият мъх не е автоматичен знак, че се нуждаете от ремонт веднага. Мъхът естествено расте на или между керемидите, особено на покриви, които са в сенчести или влажни климати. Но мъхът може да намеква за скрити щети.

Проблемът с мъха е, че когато вали, той поглъща водата като гъба и я държи. Целият смисъл на керемидите е да отича водата от покрива в улуците. Когато мъхът е налице, той запазва тази влага там и пречи на отичането. Това може да доведе до ронене и различни повреди в керемидите. Тъй като мъхът пречи на водата да достигне до улуците, тя може да проникне в слоевете под керемидите, причинявайки щети и плесен.

Така че, ако видите мъх, ще трябва да се обадите на специалисти, които да огледат състоянието на покрива и да потърсят евентуални признаци на щети.

Възрастта на покрива

Друг ключов фактор при определяне дали трябва да ремонтирате покрива си е възрастта. Това не е предупредителен знак, който можете да видите, но си струва да имате предвид.

Покривите, които са с битум на повече от 20-25 години могат да се подновят с по-качествени материали. Типичните материали от битум издържат точно толкова преди да започнат да дават признаци на износване. Бетонни покриви и добре направени глинени керемиди могат да издържаи и 50 години, а покривите с дървени керемиди (рядкост в България) около 30, например. Така че, в зависимост от материала, който имате на покрива и последния път, когато той е бил заменен, може да си направите сметка преди да се е появил първият теч.

И помнете, че за такава голяма инвестиция по-добре да изберете материали, които ще бъдат качествени и по-трайни. Това е една от онези инвестиции, в които по-високите първоначални разходи могат да означават по-малко ремонти по пътя. Ако планирате правилно, може би няма да ви се налага да ремонтирате покрив в близките десетилетия.

Източник: Freshome.com