Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Три „зимни“ проекта, които заслужават внимание

Първите снежинки навън са повод да ви представим 3 интересни „зимни“ проекта, които определено заслужават внимание.

Наскоро Чикагският Атенеум: Музей на архитектурата и дизайна (The Chicago Athenaeum) и Европейският център за архитектурно изкуство, дизайн и градоустройствени изследвания (The European Centre) обявиха тазгодишните лауреати на Международните награди за архитектура (IAA). Събитието, на което бяха отличени над 150 проекта, се провежда ежегодно от 2005 година насам. Целта на наградите е да отличат най-значимите и вдъхновяващи сгради и проекти за градско планиране по света и по този начин да определят глобален стандарт за архитектурни постижения в световен мащаб.

Тазгодишните печеливши проекти се фокусират върху приобщаващ дизайн, устойчиви решения и намиране на разумен отговор на околната среда и местните култури. Сред тях са L’Aiguille Rouge Walkway, Villa Reden Apartments и Kathleen Andrews Transit Garage. А изборът да се спрем точно на тях е провокиран от заобикалящите ги зимни пейзажи. 🙂

L’Aiguille Rouge Walkway

Пешеходната алея Aiguille Rouge

Архитекти: SG Architecte

Реализация: 2021 г., Франция

Пешеходната пътека е деликатно разположена на диво място със стръмен наклон, на върха на Aiguille Rouge – най-високата точка на ски зоната Les Arcs, в Савоя (Франция).

Разположена до горната станция на кабинковия лифт, платформата подобрява потока от посетители и се простира над празнотата, предлагайки уникални гледки към ски зоната Les Arcs, Beaufort в планините и върха Монблан. Използването на тънка стоманена конструкция минимизира въздействието й върху пейзажа. А кръстовидният план осигурява структурен баланс, умножавайки гледните точки.

L’Aiguille Rouge Walkway

L’Aiguille Rouge Walkway

L’Aiguille Rouge Walkway

Villa Reden, жилищна сграда

Архитекти: Architect Maciej Franta

Реализация: 2021 г., Полша

Villa Reden

Заради уникалния контекст на мястото и потенциалните отрицателни последици от внедряването на нова тъкан архитектите трябва да съобразят решението за оформяне на нова сграда така, че проектът да не се конкурира със съществуващите структури, а да „отговори“ на околната среда с нейната уникалност по съвременен начин. Това, че бюджетът е ограничен, а очакванията на инвеститора – големи, също не помага за „решението на задачата“.

Villa Reden

Идеята и формата на сградата произтичат пряко от неправилната многоъгълна форма на площта, предназначена за застрояване и идеята да се запази най-голямото дърво в парцела. То, освен че вдъхновява архитектите, се превръща и в основна насока за оформяне на сградата, изградена в няколко последователни стъпки.

На първо място твърдото тяло на жилищната сграда е оформено спрямо апартаментите, оптимизирайки тяхната функция във формата на неправилен многоъгълник. След това е маркирана периметърна линия по границите на парцела и жилищният блок е ограден с балкони, за да се получи панорамен отвор към околността. Третата стъпка е да се отвори гледката към околностите. Блокът е облечен в дървени панорамни тераси с различни повърхности около него.

В последната стъпка са въведени вертикални членения на фасадата, създаващи изразителни правилни квадрати, подреждащи свободно оформения обем на сградата.

Villa Reden

Villa Reden

Kathleen Andrews Transit Garage

Архитекти: Morrison Hershfield, gh3*

Реализация: 2020, Канада

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG)

Ако кажем, че това е гаражът, за който всеки професионален шофьор може би дори не е и сънувал, едва ли ще преувеличим.

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG) се появява на мястото на остарял гараж, строен през 60-те години на миналия век. Новото съоръжение е с площ от 50 000 м² и побира приблизително 320 работници. В т.ч. шофьори на автобуси, автомонтьори, административен и надзорен персонал, кафетерия и др. Има 35 отделения за поддръжка с три зони за миене на ходовата част и четири зони за презареждане с гориво с външни отделения за миене. Освен това има и подземен паркинг за личните автомобили на служителите. Административните офиси заемат 5000 м² от проекта, отличен със знак за качество LEED Silver.

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG)

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG)

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG)

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG)
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
02.01.2022

Туристически център е построен от огромни, плаващи „ледени кубчета“

Огромни ледени кубчета, които се движат и променят формата си… Така изглежда сградата на новия туристически и културен център в […]

Прочети още
25.10.2022

Фахверк – или какво е полудървена архитектура?

Противно на това, което някои хора погрешно смятат, полудървената архитектура не е стил, а строителна техника. Приема се, че началото […]

Прочети още