Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

„Триоката“ къща на австрийската провинция

Три големи кръгли прозореца придават вид на фасадите на този дом с изглед към австрийската долина на Рейн. Интересният дом е проектиран от Innauer-Matt Architekten и бива наричан „Триоката къща“. Двуетажната собственост разполага с поредица от характерни функции. Освен прозорците, към които се отнася името, тя разполага и с фасада от дървени парчета, които напомнят на рибни люспи.

Innauer-Matt Architekten проектира къщата за четиричленно семейство, точно извън село Вайлер. Преди това на това място се е намирала селска къща, станала жертва на лошото време. Правилата за планиране предвиждат, че новата къща трябва да съответства на формата и обема на предшественика си. Това ограничава архитектите с дизайна, но те все пак се опитват да намерят начини да бъдат креативни.

„С долните си етажи построени с масивна конструкция и най-модерната конструкция на дървената рамка на горния етаж, къщата съчетава два метода за изграждане“, заяви австрийското студио, което се ръководи от архитектите Маркус Инауер и Свен Мат. „Използвахме изцяло кубатурата на сградата и като препратка към бившата сграда добавихме характерен многоскатов покрив.“

Приземният етаж с бетон е с облицовка от дървени дъски, които на места образуват решетка до частично засенчване. Дървената облицовка  покрива горните стени, докато покривът е покрит с мед. „И двата материала ще развият естествена патина“, казват архитектите.

Трите големи прозореца предлагат впечатляваща гледка към значително жилищно пространство на първия етаж. „Всеки от тези прозорци сочи различна географска посока и кани различни пейзажи в стаята: планина, долина, дърво“, казват архитектите.

Тази стая се възползва от скулптурен таван, тъй като седи директно под покрива с напречен двускат. Откритата камина в центъра на стаята добавя драматичен ефект, а също така има бар, където жителите могат да приготвят напитки.

Кухнята и трапезарията са разположени на приземния етаж. Те се отварят към закътана тераса с южно изложение, включваща вградена дървена пейка.

Innauer-Matt Architekten обикновено работи по проекти в селските райони. Предишните примери включват облечения в смърч Haus Feurstein и мъничкият параклис Wirmboden.

Студиото описва „Триоката къща“ като „ненатрапчиво и безпроблемно допълнение към околния пейзаж“.

Източник: Dezeen.com