Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Цените на винетките падат, отлагат и увеличението на тол таксите

Според регионалният министър по-висока ставка за товарните автомобили сега, означава наказание за цялото общество….

С 10 лева по-евтина ще бъде годишната винетка за лек автомобил от 1 януари 2023 г. С до 6 месеца ще се отложи и повишението на цените на тол таксите за товарни автомобили, които трябваше да поскъпнат от началото на новата година.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Според него гражданите с леките си автомобили не бива да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа, но и увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация.

„Ефектът от повишаването на ставките на тол таксите в средата на тази година не е такъв, какъвто се е очаквало. Парите, които се събират в момента, не са достатъчни нито за поддръжката на пътищата, нито за ново строителство“, коментира пред Нова нюз арх. Шишков. Той подчерта, че по-високата цена на тол таксите удря директно българските превозвачи, които возят родните стоки и продукция и вдигайки цените им, ще накажем сами себе си. „Няма направени сметки и разчети колко от товарните автомобили, движещи се по републиканските пътища, са български и какъв е процентът на транзитния трафик, няма ясен механизъм. С отлагането на новите тарифи, ще направим и разчети как тол таксите да се събират по-справедливо“, коментира арх. Шишков.

Според министъра има логика с по-високи такси да се облагат магистрали и пътища, които са построени на концесия.

„Аз от доста време призовавам политиците да обмислят варианти част от важните транспортни коридори, като АМ „Рила“ и тунелът под Петрохан, да се дадат на концесия. Така частни инвеститори ще събират такси за преминаване от всеки водач, който реши да спести определени участъци и време. Така и държавата ще може по-бързо да изгради нужната инфраструктура, защото нямаме пари за всички необходими пътища в следващите 10 години“, заяви министър Шишков.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
21.10.2022

Предложение: Тол системата да следи и средната скорост, наличието на „Гражданска отговорност“ и технически преглед

Тол системата да се ползва за следене на средна скорост, наличие на „Гражданска отговорност“ и технически преглед предложиха експерти по […]

Прочети още
пътни знаци 17.11.2022

Въвеждат 11 нови пътни знака! Целта – подобряване на пътната безопасност

11 нови пътни знака ще помагат на участниците в движението и ще подобряват пътната безопасност в страната. Въвеждането им е […]

Прочети още