Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Цените за часова ставка в методиката на КАБ се увеличават двойно

Часовата ставка в методиката на КАБ е с нови, актуализирани цени. Промените в Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране са обнародвани в последния брой на “Държавен вестник” (ДВ).

Решението за изменение на цените бе взето на заседание на Управителния съвет на КАБ на 29 септември 2022 по инициатива на РК София – град.

С промяната се увеличава двойно часовата ставка за предоставяне на архитектурни услуги по чл. 19, ал. 1 от Методиката, както следва:
  • за проектанти с пълна проектантска правоспособност от 50 на 100 лв на час;
  • за проектанти с ограничена проектантска правоспособност – от 40 на 80 лв. на час;
  • за технически сътрудници – от 25 лв. на 50 лв. на час.

Мотивите за промяна на часовата ставка са, че тя не е увеличавана от 2008 г., когато е приета сега действащата Методика, въпреки че минималната работна заплата за този период е нараснала 3,2 пъти, а ръстът на инфлацията е 46 процента.

Промените в Методиката влизат в сила от 1 януари 2023 г.
17.11.2022

Имотите в София с рекорден скок: И да купиш, и да наемеш вече е по-скъпо

През октомври цените за покупка и за наемане на апартамент в София отбелязват исторически рекорди. Забелязва се изненадващ ръст на […]

Прочети още
16.11.2022

Изследване: Все повече българи работят след пенсионирането си

Тенденцията българинът да работи след пенсионирането си става все по-отчетлива. Все повече българи работят след пенсионирането си, показва ново изследване […]

Прочети още