Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Ценни идеи и съвети за… камината!

камината

Сняг през прозореца и огън в камината… Идилия!

Безспорно една камина може да добави уникален чар и топлина към всяка стая. А най-хубаво е, че има наистина бързи, лесни и бюджетни варианти за освежаването или декорирането на камината без зачение дали искате да я направите да изглежда като нова, да се впише в променения интериор на дома или защото ви е писнало да я гледате такава, каквато е. 🙂

Днес ви споделяме любими идеи и ценни съвети, които ще ви помогнат да трансформирате до неузнаваемост камината си бързо и лесно в рамките максимум на един уикенд.

1. Добавете стъклени врати за камина

Уютен огън в студената нощ е истинска наслада. Но огън на дърва, оставен без надзор, може да бъде и опасен. Затова е препоръчително да затворите камината със стъклени врати.

Дооборудването на тази функция за безопасност към съществуваща камина не е трудно. В търговските вериги вратите за камина се предлагат в стандартни размери. Много търговци предлагат и опция за поръчка по конкретни размери, така че добавянето на стъклени врати към отвора на горивната камера е наистина лесно. Безопасно решение за промяна на визията на камината.

Снимка: iStock
2. Подобрете отоплителната мощност на камината

Камините продължават да присъстват в топ 10 на желаните функции сред купувачите на къщи. За съжаление, много често камината в дома не изпълнява очакваните отоплителни функции, особено ако е по-стара. А голям процент от топлината буквално „излита“ през комина. Което прави камината красива за окото, но неефективна за тялото.

Добрата новина е, че съвсем не е толкова сложно да подобрите отоплителната функция на камината. Можете да добавите вложка, която ще акумулира топлината, генерирана по време на горенето.

Съвременните вложки за камина обикновено са изработени от стоманени плочи – горивната камера е облицована с материал, акумулиращ топлина, който повишава температурата в пещта. Изборът, размера и материала от който е направена, зависи както от размера на камината, така и от този на помещението. Разбира се, ако решите да предприемете тази стъпка, търговските консултанти ще ви посъветват коректно.

3. Реновирайте с мантел

Камината често служи не просто като източник на топлина, но и като функционален рафт или витрина, на която можете да покажете ценни сувенири или любими снимки. Това е и една от причините много камини все още да продължават да красят дневните, трапезариите и спалните на старите къщи, дори да не се използват и да са зазидани.

Ако искате да промените облика на камината или да я превърнете в нова витрина на арт произведенията си, можете да й добавите или да замените съществуващата декоративна облицовка с нов мантел.

Снимка: Pixlr
4. Нова облицовка – чисто нова камина

Дизайнът, стиловете и цветовете като тенденции за интериора идват и си отиват… Ако често обичате да сте „в крак с модата“ обаче, адаптирането на старата камина в нов интериор може да се случи лесно и с минимални средства, ако решите да облицовате или декорирате с нови плочки. Само за уикенд можете да промените целия облик не само на камината, но и на стаята.

Като фокусна точка, преобразената камина може да зададе тона на целия стил на една стая. Груба тухла, естествен камък, плочки с гланцово покритие или мрамор… Всеки един избор ще зададе съответно по-класическо, винтидж или модерно звучене на интериора.

камината

Можете да помислите и за арт колекции, ръчно изработени (занаятчийски) плочи, които, дори само като акцент между останалите, ще добавят стил и оригиналност на облика на камината.

Разбира се, не всеки тип плочки са подходящи, съвсем логично изискване е да са термоустойчиви.

5. Декорирайте камината – с или без повод

Вашата камина е сърцето на вашия дом. Затова – придайте й очарование като отделите малко време и внимание за декорацията й. Не е задължително да е Коледа, за да имате пищна украса, която да внася уют и настроение в хола или трапезарията ви. Можете да имате просто сезонна украса. Включително и през лятото, когато камината не гори.

Когато не използвате камината, декоративна решетка в подходящия за интериора цял и стил може да я превърне в същинско произведение на изкуството.

камината

… или в библиотека 🙂

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

08.09.2019

Всичко за камината от естествен камък

След като тази есен започна вече да застудява, няма нищо по-добро от това да застанеш с чаша кафе или вино […]

Прочети още
буркани 29.10.2021

Креативни „направи си сам“ идеи за декорация с буркани

Едва ли има дом, в който да няма празни буркани, поне няколко, които домакините преместват от шкаф в шкаф, защото […]

Прочети още