Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Централната минерална баня става балнеоцентър

минерална баня

Като продължение изпълнението на политиката на Столична община за възстановяване на минералните бани в града, следващата стъпка е подготовката на преобразуването на северното и източното крило на сградата на Централната минерална баня в балнеоцентър.

„След допълнителните проучвания, които бяха направени на дебита на водата за балнеолечение в Централната минерална баня, кметът Фандъкова възложи да се работи за създаването на балнео-център“. Това е заявила председателят на групата общински съветници ГЕРБ-СДС Малина Едрева, цитирана от пресцентъра на Столичния общински съвет. Заедно с арх. Здравко Здравков, главен архитект на столицата, са разработили план за обновяване на Централната минерална баня в София.

Планът е разработен на база на детайлния анализ на ОП „Софияплан“. Анализът обединява концепциите за развитие на северното и източно крило на сградата на Централна минерална баня. Те бяха създадени от екипите на трите обединения, избрани след конкурс – „Софийски терми“, „Историческа баня“, „Кенго Кума и Асошиейтс“ и „Ямазаки плюс Иванов архитектс“.

Планът предвижда северното и източното крило на сградата да се превърнат в балнеоцентър, използващ оптимално наличната минерална вода.

Преобразуването ще е за сметка на Столична община, а прогнозната стойност за ремонта на сградата е между 9 и 12 милиона лева. 

Друг голям проект, по който Столична община е бенефициент на фонда, е „Аквапарк Възраждане“. Площта около сградата на банята ще бъде реновирана с общински средства. А за фонда на РИМ – София ще бъде намерено друго допълнително пространство. 

Проектът за обновяване ще бъде определен след архитектурен конкурс, като в избора ще участват и потенциалните концесионери. Финалистите от конкурса, както и Планът за опазване и управление на сградата ще бъдат част от договора за концесия.

Изборът на концесионер ще се проведе от Столична община, след след предварително пазарно проучване. Контролът ще се извършва от институциите, както и от независим консултативен съвет. 

Успоредно с всичко това трябва да се актуализира оценката на техническото състояние на сградата, да се финализират режимите за опазване, да се направи План за опазване и управление на сградата, да се завърши процеса по утвърждаване на санитарно-охранителната зона на водоизточника, както и да се направи ремонт на съоръженията на водоизточника, посочва още Малина Едрева.

Вижте още: