Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Цветна фасада от стари транспортни варели крие музикална партитура

Да започнем с малко история…

Вулканичният архипелаг, на който се намира африканската държава Кабо Верде, е бил необитаемо място до 15-ти век, докато днес девет от десетте главни острова, от които е съставен, са напълно обитаеми. При това всеки има свои собствени характеристики и отличителни черти, които привличат туристите от целия свят през цялата година. А топлите и красиви плажове, които можете да посетите дори и в най-лютата зима, превръщат мястото в желана дестинация. От една страна заради спокойствието, което предлагат, а от друга – заради доста по-добрите цени от почивка в популярните и пренаселени Малдиви или Бали например.

Един от най-популярните и втория по численост на населението остров е Сао Висенте (Свети Винсент, от португ. ез.). Той образува северната островна група, а с най-големия си град – Минделo, играе ролята на главно пристанище. В този смисъл е и основен търговски и туристически център от основаването си преди 7 века до наши дни.

Поглед към Миндело

Цветната фасада, която се превърна в новия отличителен знак на Миндело

В град Миндело живеят над 80% от приблизително 80-те хиляди жители на острова. Това е и един от градовете в Кабо Верде, който се характеризира с разнообразни потоци от хора и интензивен културен обмен. Затова е съвсем логично да се превърне и в дом на първия музей, построен в страната. А именно – на новия Национален център за изкуство, занаяти и дизайн (CNAD).

Проектът за музея, построен от нулата от местната компания Ramos Castellano Arquitectos, включва и рехабилитация на Casa Senador Vera-Cruz – една от най-старите сгради в града, която съзнателно или не, се превърна и в новата отличителна марка на острова.

Втора кожа от… варели!

За реализацията на проекта си архитектите са потърсили вдъхновение от често срещани в ежедневието на Кабо Верде материали. А един от тях определено са цилиндричните варели, изработени от метал и пластмаса, които така или иначе се рециклират и използват повторно в ежедневието на местните по безброй начини.

Именно в такива варели пристигат почти всички стоки на островите. А като се има предвид, че 560 000 жители живеят на архипелага и близо милион жители извън него, притокът на варели за внос и износ на стоки и пратки е доста голям.

„Тези варели в крайна сметка разкриват социалното, културно и икономическо измерение на страната. Затова бяха използвани в проекта като втора кожа на сградата“, обяснява пред ArchDaily генералният директор на музея Ирландо Ферейра.

Цветовете на фасадата крият нещо любопитно…

Капакът, както и кръглото дъно на варелите са използвани за композиране на цветна мозайка, която обгръща новата сграда, разположена на около метър от стъклената фасада. По този начин, освен че придава характер на сградата, мозайката предпазва и вътрешните пространства от силното слънце. Освен това кръговете могат да се въртят, за да се контролира нивото на яркост и проникването на слънчева светлина в интериора.

… а то е – закодирана в цветова палитра партитура от композитора Васко Мартинс!

Всеки от стотиците кръгове е получил собствен цвят. А още по-интригуващ е фактът, че в тази цветна палитра е закодирана музикална партитура, композирана от мултиинструменталиста и диригент от Кабо Верде Васко Мартинс (най-известният композитор в страната, роден през 1956 г.).

Фасада, която мечтае за бъдещето…

„Отворен към хората, града и света, гледащ към миналото и настоящето, новият музей се издига в Миндело като мечта за бъдещето“. Това споделя Абрао Анибал Барбоса Висенте, министър на културата и творческите индустрии. И наистина, новият Национален център за изкуства, занаяти и дизайн се стреми да почете миналото на институцията, но избягва носталгията. Защото поставя фокуса си върху развитието на младите артисти, занаятчии и художници, върху бъдещето!

Всички снимки: ©Estúdio Peso/ JG

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
фасада 11.07.2022

Новаторска дървена сграда впечатлява с фасада с променящи се нюанси на цвета

Ново попълнение се присъедини към клъстера от експериментални сгради в дизайнерския квартал на Лондон (London‘s Design District), решено с фасада, […]

Прочети още
матрицата 08.02.2022

„Матрицата“ на книгите се крие зад светеща фасада

Библиотека, чийто дизайн напомня на сложна матрица от рафтове, е новият дом на книгите в Пингтан, в китайската провинция Фудзиен. […]

Прочети още