Цял квартал от сферични домове


Тези нестандартни домове може да изглеждат като извадени от научната фантастика, но всъщност са съвсем реални. Може да сте чували за тях, а може и да не сте. Намират се в Холандия и не са строени от извънземни или за извънземни, а са си напълно човешки произведения на архитектурата.

Холандският артист и склуптор Dries Kreijkamp е дизайнерът на нестандартните апартаменти, които сформират цял кварта. Те се казват Bolwoningen (домове като “топка” или “балон” в буквален превод).

Построени са още през 1984 г., а в квартала има близо 50 от футуристичните сферични структури, които са групирани заедно насред алеи и високи дървета. Интересните домове са проектирани през 70-те години на 20 век в отговор на специално холандско субсидиране за експериментални проекти на къщи. Всичко това започва още през 1968 г., а през 80-те домовете вече са факт.

Във всяка една от топките се намира компактен апартамент с уникално и странно усещане. Стените са вълнисти, а кръгли прозорчета вкарват светлина в сферите и дават илюзията, че живеете в космически кораб, което е доста иронично, тъй като основната цел на проекта е била да върне хората сред природата.

Kreijkamp умира през 2014 г., но неговия завет в архитектура продължава да вдъхновява и да се ползва и днес. Апартаментите от мехури са в отлично състояние за 30-годишната си история и продължават да събират погледите на минувачите.

Снимки: Inhabitat, Internet