Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Цял квартал от транспортни контейнери

Докато някои дизайнери избират да маскират грубата външност на контейнерите със сложни облицовки, датската фирма Arkitema Architects гордо поставя металните кутии на преден план с дизайна на нов квартал в Дания. Beat Box се състои от 48 контейнера, чийто прост и суров външен вид съвпада добре с бившия индустриален квартал на Мусикон, точно до Копенхаген.

 

Комплексът съдържа 48 контейнера с 30 светли апартамента. Той е разположен на три пресечки в полукръг и ще заема място до една от двете най-големи централни улици. Приземният етаж  на „блока“ ще бъде обграден с големи стъклени панели, за да се създаде силна връзка между структурата и нейната градска среда.

Грубите екстериори на контейнерите ще бъдат запазени, а интериорите ще бъдат превърнати в модерни жилищни помещения с различни размери. Големите прозорци и врати ще бъдат вградени в контейнерите, за да осигурят естествена светлина в устройствата, някои от които ще имат балкони. Бъдещите наематели също ще могат да се насладят на удобства като барбекю и великолепен паркинг за велосипеди.

Изграждането на проекта ще бъде сравнително лесно, благодарение на ефикасността на строителството с контейнери. Комплексът ще бъде построен по такъв начин, че структурата да е гъвкава, което означава, че контейнерите могат да бъдат преконфигурирани, ако е необходимо.

Запазването на здравата външност на контейнерите е неразделна част от дизайна, който е насочен към създаване на устойчива среда за целите на съживяването на квартала, която има за цел през следващите 15 години да добави 1000 работни места и 1000 домове в района. Амбициозният градоустройствен план се основава на различни устойчиви архитектурни проекти, в които се намесва и настроението на жителите там, надяващи се, че предишната индустриална зона ще се превърне в процъфтяваща авангардна общност.

Източник: Inhabitat.com