Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Тухлената къща – изглежда недовършена, а всъщност е съвършена

къща

Дом. Истински, топъл, уютен… Това е основното изискване на клиентите, от което се води Хесус Пералес, когато проектира тухлената къща Casa Almudena.

Още първият поглед към къщата отвън – с откритата тухлена зидария и видимите бетонни конструктивни елементи, карат човек да си помисли, че все още не е довършена. А всъщност е точно обратното – това е напълно готов дом, макар и интериорът да е решен по аналогичен начин – с тухлени стени и много бетон. И то съвършен дом – такъв, какъвто си го представят Алмудена и Йорди и двете им деца.

Къща „по мярка“

Тухлената къща се намира в Испания и освен с оригинална визия и дизайн, заслужава внимание и заради пригодността си към семейството, което има много и разнообразни хобита, свързани с музика, рисуване и готвене и др. А желанието им е пространството да е решено така, че да могат да се наслаждават на всички тези дейности заедно. А това съвсем „изчиства“ концепцията на проекта – да гарантира именно това, че семейството ще може да прекарва възможно най-много време заедно, независимо в коя част на къщата се намира всеки от тях.

Исках тази свързаност между членовете на семейството да е непрекъсната, казва испанският архитект Пералес.

Друго желание на клиентите е домът им да е достатъчно уединен спрямо улицата и едновременно с това да бъде в контакт със съседното лозе. И ето го резултатът – къща с неправилна форма, с малко прозорци към предната част на улицата и доста отворено пространство към пейзажа на лозята.

Пространствената артикулация на къщата от 180 квадратни метра се основава на различни непрекъснати маршрути, с централна ос, състояща се от остъклена вътрешна тераса. Тази организация прави възможно оформянето на жилищното пространство кръгово и визуално свързано с отделните й части.

Така създадената пространствена организация постига усещането, че членовете на семейството винаги са свързани, докато възрастните приготвят вечерята например, а децата си пишат домашните.

Открити материали

Покривите са оставени в своята бетонна обвивка като са запазени и други следи от кофража и още неравности.

„Искахме да дадем на къщата усещане за човечност. Затова избрахме да работим с открити материали като тухла, бетон и дърво. А строителството следваше традиционни методи на работа. Когато конструкцията беше издигната, стените и таваните покрихме с дърво, за да се осигури естествена и ефирна изолация, без топлинен мост “, обяснява архитектът.

Централната остъклена тераса е позволила на различни стаи в къщата да функционират като голяма семейна стая, където се събират всички обитатели, разказват архитектите от Jesus Perales Architects.

Всяко помещение на къщата е изградено самостоятелно, част по част, със сегментни наклонени покриви, което придава на всяка от тях различна изразителност.

План на тухлената къща:
Снимки и източник: Jesus Perales Architects

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

интериор 12.10.2021

Полъх от Адриатика: стари каменни стени в нов интериор

Оригинални каменни стени, мека цветова гама и адриатически нюанси превръщат тази историческа къща, разположена в стария град на Пераст в […]

Прочети още
Тухлени стени 30.08.2021

Тухлени стени в интериора и екстериора: Как да се погрижим за тях?

Ако имате тухлени стени, без значение дали говорим за фасадата, оградата или стената в хола, то не пропускайте малката подробност, […]

Прочети още