Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Тухлени стени в интериора и екстериора: Как да се погрижим за тях?

Тухлени стени

Ако имате тухлени стени, без значение дали говорим за фасадата, оградата или стената в хола, то не пропускайте малката подробност, че и те изискват своята навременна поддръжка, за да запазите функционалните им и естетически качества.

Много често, когато сме говорили по темата със специалисти от строителния бранш, те споделят, че често тухлените стени се оказват „крайъгълният камък“ на строителната сцена. От една страна – заради евтината им цена и факта, че се предлагат в безброй форми, цветове и текстури. От друга – защото са и доста податливи на повреди както по време на изграждането им, така и в последствие.

Ефектната визия, която може да се постигне с тухли, от години е повод дизайнери и архитекти да ги залагат в проектите си като „главен герой“. Използват ги в широк спектър от жилищните решения както в интериорния, така и в екстериорния дизайн.

Ясно е, че това е устойчив и дълготраен материал. Въпреки това обаче и той си има своите особености и специфики и определено може да се увреди сериозно. Редица фактори могат лесно да повлияят на тухлите и изградените тухлени стени като пряка слънчева светлина (или липсата й), мухъл, вятър, влага, много високи или ниски температури и др.

За да ви спестим редица главоболия, ви подготвихме кратък наръчник със съвети, които всеки, който има нещо общо с тухлени стени, трябва да има предвид, ако иска да продължи да им се радва още дълго време.

За да продължим със съветите какво да и какво да не правите при поддръжката на вашите тухлени стени, нека първо да си припомним основните видове тухли. Тази информация не цели да ви образова, а да ви подскаже, че изборът на вида тухли е много важен поради факта, че според вида и текстурата си, те изискват и различни грижи.

Видове тухли

1. Глинени тухли – сушени или печени

Глинените тухли могат да бъдат сушени (на слънце) или печени. Като първите определено не са толкова издръжливи спрямо печените си „роднини“.

Сушените на слънце тухли нямат висока устойчивост към водата, така че за тях би било по-добре да използвате изолационни техники, за да предотвратите бъдещи повреди.

За разлика от тях, печените глинени тухли са много издръжливи и запазват формата си за наистина дълго време.

2. Бетонни тухли

Ако сте фенове на индустриални дизайн и имате тухлена стена в дома си, то най-вероятно е изградена именно с този тип тухли. Те са наистина добър вариант по отношение на поддръжка и ремонт, тъй като са водоустойчиви и е по0малко възможно да плесенясат в сравнение с други видове тухли.

3. Блокове от пепел

Рециклиран строителен материал, който можем да определим като брилянтен екологичен подход в строителството. Изработени от смес от пепел (шлака) и вода, те са чудесен избор, тъй като са леки, самоциментират се, устойчиви са на резки температурни промени и имат ниска порьозност (абсорбация) на водата.

4. Пясъчно-варови тухли

Пясъчно-варовите тухли са характерни със своята гранулирана структура. Използват се предимно за декоративни цели, особено на закрито, защото предпазването от излагане на външните метеорологични условия ги запазва.

5. Инженерни тухли

Много добро решение, особено за външна употреба. Те са здрави и притежават ниска порьозност (абсорбация) на водата. Следователно – устойчиви са и не изискват много грижи за поддръжка.

Как да се погрижим за външните тухлени стени?

Снимка: Pixlr / Заглавна снимка: Pikist.com

1. Превенция

Превенцията, както във всяко друго отношение, и тук е от ключово значение.

Оглеждайте вашите тухлени стени за повреди поне веднъж годишно. Например използвайте вода под високо налягане, за да пръскате стените с цел да проверите за слаби места, тъй като понякога хоросанът е повреден, причинявайки течове и много други проблеми.

2. Винаги почиствайте

Винаги почиствайте вашите тухлени стени. Въпреки че постигнатата с времето патина по тях им придава допълнителен ефект, натрупването на мръсотия и плесени могат да ги увредят с времето. За да ги предпазите, най-лесният вариант е да инвестирате в многогодишни катерещи растения като бръшлян и орлови нокти, които ще ги предпазят от пряката слънчева светлина и други атмосферни влияния.

Разбира се, тук има и малка „уловка“ – тези растения ще ви спестят периодичното им почистване, но за сметка на това също изискват своите грижи…

3. Направете си график

Ако си направите график за поддръжка и почистване на тухлените си стени, това ще ви спести доста главоболия.

Както вече споменахме, превенцията и проверката на състоянието им са от съществена полза. Тухлените стени могат лесно да плесенясат, а това може да доведе и до здравословни проблеми за живущите.

Най-лесният начин за почистване на плесента е да използвате обикновена смес от белина и вода (в съотношение 1 към 1) и четка, за да почистите стените си. След като ги изчеткате старателно, оставете на слънцето да свърши останалата работа. Разбира се, по специализираните търговки обекти има и достатъчно видове препарати, които също можете да използвате, ако използването на белина ви се струва прекалено „универсален“ метод.

Как да се погрижим за интериорните тухлени стени?

1. Нека бъдат винаги сухи

Поддържайте вашите интериорни тухлени стени винаги сухи. За разлика от външните, тези не са толкова изложени на слънчева светлина и въздух и са по-податливи на влага и плесен. Проверявайте ги редовно, за да се уверите, че няма натрупване на мухъл или мръсотия. А в случай, че има, внимателно изтъркайте засегнатия участък, за да не разрушите текстурата им.

2. Грижа

Използвайте сместа, за която ви споменахме вече (белина + вода) или специализирани почистващи препарати. За разлика от външните, към интериорните тухлени стени наистина трябва да се отнасяте много внимателно, за да не компрометирате така желаната (предполагаме) ефектна визия, която са постигнали за интериора ви. Освен това, ако планирате в бъдеще да продадете жилището, износените тухлени стени определено биха повлияли негативно на продажната му стойност.

Какво да правим, ако тухлените стени вече са повредени?

Ако мислите, че е твърде късно и тухлените ви стени вече са повредени, не се отчайвайте! Определено има как да се ремонтират и да изглеждат като нови, та дори и по-добре.

Ако вече сте използвали един от споменатите по-горе съвети за откриване на повреди в тухлите или хоросана и сте открили такива, тогава има мерки, които можете да следвате, за да промените ситуацията възможно най-скоро.

След почистване на тухлената стена, използвайте длето, за да отстраните внимателно повредения хоросанов слой и нанесете нов. Има и продукти, с които можете да боядисате стените си, които няма да променят външния им вид, но ще го запазят и ще сведат до минимум работата по бъдещата поддръжка.

Ето защо, най-важният съвет, който си оставяме за финала е – избирайте внимателно!

Изборът трябва освен с естетическите ви предпочитания, да е съобразен и с климата и специфични условия (ако жилището ви има такива), за да си нямате допълнителни проблеми в бъдеще. Така че винаги се консултирайте със специалисти, за да се уверите кой вариант ще бъде най-доброто решение за вашите тухлени стени.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
26.07.2021

Керемидена прегръдка: Архитекти обгърнаха новата си сграда с 20 000 керемиди

“Облечена” с 20 000 керемиди, Ngói Space на H&P Architects е нова пететажна многофункционална сграда във Виетнам. Проектът привлича вниманието […]

Прочети още
05.08.2018

30+ интериорни идеи за голи тухлени стени

Голата тухлена стена отдавна не означава липса на вкус и средства. Даже напротив, ако приложите няколко трика, може да превърнете […]

Прочети още