Виж 1към1

24 май е! Вижте 10 любопитни факта, свързани с празника на българските букви

Прочети още

Тухли и дърво: неустоимo добра комбинация за модерен и топъл интериор

интериор тухли

Открити тухлени стени и много дърво… това определено е една от най-неустоимите комбинации за модерен, но едновременно с това и топъл интериор.

Архитектите от Emil Eve Architects определено подхождат с творчески замах при преустройството на викториански апартамент, помещаващ се в стара индустриална сграда в лондонския район Кларкънуел. А дизайнът успява да „омиротвори“ историческата текстура на жилището и съвременните дизайнерски подходи, за да създаде богато и многослойна среда на практичен дом с две спални.

В проекта, наречен St John Street, както вече споменахме, водещи елементи са тухлите и дървото.

Оригиналните тухлени стени и бетонни колони са запазени открити в основното жилищно пространство. За да внесат повече топлина и цвят, архитектите ги комбинират с дървена дограма в цвят дъб, дървени мебели, изработени по поръчка и теракота и мрамор, в естествени нюанси.

„Целта ни бе бившето складово пространство да се чувства по-уютно, но без да се губи индустриалния характер, който придава и неговата идентичност“, обясняват от Emil Eve Architects.

„Когато клиентите ни купиха апартамента, той напомняше на голяма празна черупка, с открити стени, колони от тухлена зидария и бетонна плоча на тавана“.

Индустриалната палитра изглежда на пръв поглед доста сурова и груба… В действителност обаче материалите са били наситени с толкова красива гама от тонове и текстури, че архитектите са сигурни в решението си да ги запазят. Така избират да ги превърнат в контрастен акцент като ги съчетаят с внимателно подбрана палитра от материали, с които да допълнят съществуващите тонове и да създадат топъл и привлекателен дом.

Една от ключовите задачи при планиране на проекта е новото оформление на жилището, което да отговаря на начина на живот и ежедневните навици на собствениците, но без да се налагат сериозни промени по съществуващите прозорци и конструктивни колони.

тухли интериор
Модерен и топъл интериор

Предизвикателства на разпределението

Жилището представлява тънко и дълго пространство, затова правилното разпределение се оказва ключов момент в проекта.

Основните жилищни зони са разпределени в единия край на етажния план, а спалните – в другия. По този начин всяко от помещенията, където семейството ще прекарва по-голяма част от времето си, има достъп до естествена светлина. А в центъра на жилищната площ са разпределени санитарните и сервизни помещения, зад просторното входно фоайе в стил библиотека.

„Използвахме дъб за библиотеката, защото е наистина топъл и традиционен материал за библиотеките, за да постигнем атмосфера на облицовано с книги светилище в сърцето на дома“

Почти всички нови преградни стени са с вградени рафтове и шкафове, придавайки им усещане за масивност. Същевременно осигуряват и необходимото за всяко жилище място за съхранение.

„Искахме да запазим възможно най-много от историческата тъкан и усещането за откритост. Така че тези вътрешни пространства са замислени като независими елементи, всяко облицовано с дървена дограма и керамични плочки по поръчка, за да създадат отличителна атмосфера и идентичност“, обясняват още архитектите.

Мебелите като разпределителни прегради

Две бетонни колони, както и масивни дървени мебели, спомагат за разделянето на пространството на три различни зони. Това са всекидневна, трапезария, която може да се използва и като работно пространство, и кухня и бар за закуска.

Тухли и дърво: неустоима добра комбинация за модерен и топъл интериор

Кухнята е решена със зелени стъклени плочки, шкафове от брезов шперплат и жълти осветителни тела. Тя разполага с остров с вградени котлони.


Спокойствие и релакс в спалнята.

Дизайнът на спалните е по-мек. Дори в известен смисъл минималистичен, а откритите тухлени стени тук са завършени с естествена глинена мазилка.

тухли

Цветът на плочките от кухнята откриваме и баните.

Проектът на Emil Eve Architects е отличен и с престижната награда Wood Awards 2021 в категория „интериор“.

Модерен и топъл интериор

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
24.07.2020

Защо за вълнообразните огради са нужни по-малко тухли, отколкото за стандартните?

Британците са известни със своите странности. Една от най-известните е мивката с две кранчета. По-малко известни са вълнообразните тухлени огради, които […]

Прочети още
къща 08.11.2021

Тухлената къща – изглежда недовършена, а всъщност е съвършена

Дом. Истински, топъл, уютен… Това е основното изискване на клиентите, от което се води Хесус Пералес, когато проектира тухлената къща […]

Прочети още