Тухли от текстил – различни и екологични


тухли

Иновативното дизайнерско студио FabBRICK рециклира текстилни отпадъци, превръщайки ги в екологични тухли с широко приложение в интериорния дизайн.

Идеята е на Кларис Мерле, основател на френското студио.

Още докато е била студентка по архитектура, Кларис започва да обръща силно внимание на това колко замърсяваща и изразходваща енергийните ресурси е строителната индустрия. Поставя си за цел да намери решение на това да строи по различен начин, използвайки материали, които може да рециклира (пластмасови бутилки, картонени и ПВЦ чаши и др.).

Впоследствие обаче стига до извода, че текстилната промишленост също не предлага добри решения за рециклирането на използваните материали, които биха могли да намерят приложение и в строителството. Особено като се има предвид, че памукът има едни от най-силните топло и шумоизолационни свойства.

Така Кларис решава да използва старите, изхвърлени вече дрехи, превръщайки ги в иновативен продукт. И заедно с екипа си създават един различен и екологичен строителен материал – тухли от текстил.

За направата на една тухла, която тежи около 400 грама, са нужни приблизително 3 тениски. А за „отливането им“ в правоъгълна форма се използва 100% екологично лепило, което Мерле е разработила.

За производствения цикъл студиото се снабдява с текстил (от предварително раздробени стари дрехи), който купува от доставчик от Нормандия. Освен памук, за тухлите използват и полиестер, еластан и др. Важно уточнение, което прави екипът е, че за изработката на тухлите изпозлват механична компресия и по този начин се пести значително количество енергия. Не е за пренебрегване и фактът, че тухлите са с доказано пожаро и влагоустойчиви качества.

Текстилните тухли засега намират широко приложение само в дизайна. Но Кларис се надява, че скоро ще намери начин да разработи и такива, които да имат широко приложение и в строителството.

Към момента ги използват за изграждането на интериорни преградни стени и за производство на мебели. Намират приложение и в изработката на дизайнерски аксесоари като настолни лампи например.

Преградни стени от текстилни тухли.
Широко приложение на текстилните тухли в производството на дизайнерски мебели.

Вижте още: