Тунел „Железница“ ще бъде напълно прокопан през март


тунел железница

текст и снимки: Аксения Ангелова

Тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ ще бъде напълно прокопан през март. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекция на строителните дейности, която беше предавана на живо в официалния му профил във Facebook.

Железница“ ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Ще разполага с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване и интелигентна система за управление на трафика. Паралелно се изгражда и виадуктът преди тунел „Железница“ по посока „Кулата“. Съоръжението се състои от два моста за двете платна на движение.

Участъкът е с обща дължина 4,4 км, а проектът се финансирана със средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Строителните дейности започнаха през октомври 2019. На обекта се работи денонощно като целта е той да бъде завършен в началото на следващата година.