Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Туристически център е построен от огромни, плаващи „ледени кубчета“

Огромни ледени кубчета, които се движат и променят формата си… Така изглежда сградата на новия туристически и културен център в Китай, който архитектите от Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte завършиха преди броени дни.

Архитектурата на сградата се заиграва с мащабите и светлината на пространството така, сякаш огромни ледени късове се движат по повърхността на океана. А движението им е предизвикано като че ли от процесите на топене, за които загатват прозрачните нюанси на ледените късове.

Архитектурна икона?

Архитектурна икона, арт инсталация или произведение на изкуството, туристическият център е разположен в новоизградения квартал на Синсян (провинция Хунан), посветен на зимните спортове.

Необичайният дизайн обединява общо девет архитектурни блока, оформени като „ледени кубчета“. Една част от тях са разположени един върху друг. Друга част – като че ли движейки се, са на известно отстояние един от друг.

Когато човек се приближава към сградата, благодарение на стъклените фасади, включващи много заплетени и полупрозрачни ледени кристали, които филтрират светлината и гледката от интериора, има усещането, че навлиза в „замръзналото кралство“.

Мистерия, която привлича…

„Искахме да предизвикаме мистерия и желание за приближаване. Ледените кристали улавят светлината и я завихрят като по този начин сякаш самата сграда излъчва светлината, която получава като леден къс“, разказват водещите архитекти на проекта Цян Зу и Матю Форест.

Залагайки на тази визуална игра, те оформят скулптурния център така, че да бъде възприеман по различен начин спрямо всеки ъгъл, от който се поглежда.

От търговската улица на запад например горният куб се измества настрани, като се издига на 34 м над земята, за да маркира края на перспективата. А от юг композицията е по-балансирана, за да съответства на спокойната атмосфера на езерото. От север пък, където е основният пешеходен достъп, кубовете се приближават един до друг, за да образуват 34-метрова вертикална празнина, която приканва посетителите да влязат вътре.

Най-горният куб, решен да бъде по-прозрачен от останалите, предлага разкошна открита тераса – място за съзерцание и релакс.

За да реализират „ледената“ си концепция, архитектите използват за фасадата принтирани стъклени панели, свързани помежду си въжета от неръждаема стомана. Така постигат абсолютен минимализъм в дизайна, който предизвиква едновременно усещане за крехкост и здравина.

Архитектура, изградена от светлина.

Благодарение на използването на стъклените панели, архитектите успяват да постигнат и друг ефект – по неоспорим начин превръщат центъра в архитектура, изградена сякаш от светлина.

Полупрозрачните фасади ефективно улавят естественото осветление във всичките му разновидности – според времето на деня, сезоните и климатичните особености. Понякога ярко бяла под слънцето, мъглива при облачно време или дори заскрежена, сградата изглежда непрекъснато променя външния си вид.

През нощта фасадите на културния туристически център са изцяло осветени, излъчвайки равномерни светлинни отблясъци, които не позволяват да се надникне в интериора. Едновременно с това обаче превръщат сградата и в своеобразен „фар“, който осветява околностите.

Проект:

Име: Синсян Културен туристически център
Място: Синсян, Китай
Година на реализация: 2021
Инвеститор: Henan Rongshou Xinchuang Culture and Tourism Real Estate co. Ltd.
Площ: 10 000 кв. м
Архитекти: Zone of Utopia Mathieu и Forest Architecte
Главни архитекти на проекта: Qiang Zou и Mathieu Forest
Снимки/фотограф: Аrch-Еxist

План на разпределнието на ледените блокчета.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
музейно депо 08.11.2021

Първото в света музейно депо, достъпно за посетители, отвори врати

Първото в света музейно депо, напълно достъпно за общетсвеността – склад, съдържащ 151 000 произведения на изкуството, официално отвори врати […]

Прочети още
Фасадизъм 16.09.2021

Фасадизъм: Когато стените говорят и… лъжат!

Стените не могат да говорят. Поне още не. Това обаче не означава, че не могат да лъжат… През последните години […]

Прочети още