Тютюневият склад – дела и документи


Текст: Антония Абрашева

Разрушеният тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив  е паметник на културата от 1977 г. насам. През 2000 г. влиза и в обхвата на групов паметник Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“. Обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата. Всяка намеса в него трябва да бъде съгласувана с НИНКН. Това е официалното становище на експертите от Министерството на културата. Инспекторатът на министерството също разпореди спиране на събарянето.

vesboj

Септември, 2015 г. Снимка: Веселина Божилова

Сезирана е Окръжна прокуратура – Пловдив и вече е възложила проверка за длъжностни престъпления. Включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.
В рамките на проверката ще се изясняват, както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването ѝ е възложено на отдел “Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив и трябва да приключи в 30-дневен срок.

lina4

Главният архитект на Пловдив от 2008 г. насам Румен Русев обяснява, че не е имал законово основание да не поднови разрешителното за строеж на фирма „Одрин 8“. Снимка: Лина Кривошиева

По-рано днес община Пловдив представи документ, според който през 2010 г. Националният институт за недвижимо културно наследство е удостоверил, че сградата на ул. „Одрин“ 8 не е паметник на културата.
Според Румен Русев, бивш заместник-кмет по строителството в периода 1999 – 2003 г., а от 2008 г. главен архитект на Пловдив, документът е получен от собствениците на сградата през 2010 г. Тогава  са придвижвани документите на фирма „Одрин 8“ за разрешителното за строеж, издадено през 2010 г. за срок от 3 години.

Не е ясно търсила ли е Общината мнението на НИНКН за преиздаване на документа през 2014 г. Не е ясно и ако не го е търсила, защо?

В Министерство на културата съществува документ със същия изходящ номер за същата сграда, но със съвсем различно съдържание…

oo_2718470

Паметник Е. Източник: dnevnik.bg

oo_2718419

Не е паметник. Източник: dnevnik.bg

Да се надяваме прокуратурата да не пропусне и тези детайли, защото по всичко личи, че става въпрос за фалшификация и опит за измама в… неизмерими размери.

КАБ – Пловдив излезе с декларация, в която изказва очакванията Община Пловдив и отговорните институции да предприемат действия по възстановяване на сградата и нейния статут.
„Станахме свидетели на брутално разрушаване на една от най-ценните сгради с висока художествена и архитектурна стойност и съхраняваща уникални фрески на пловдивския художник Вълчан Петров.“ – се казва още в декларацията.

lina3

Художникът Вълчан Петров се опитва да разбере има ли нещо оцеляло от фреските му за развитието на медицината и фармацията от античността до края на 20-ти век. Снимка: Лина Кривошиева

По-късно от снимки на Мирослав Чобанов за mediacafe.bg стана ясно, че част от стенописите все още могат да бъдат спасени.

Според Закона за културното наследство собствениците на сгради със специален статут могат да бъдат задължавани да ги изградят в оригиналния им вид – текст, който до момента не е прилаган.
Законът също позволява държавата или местните власти да ипотекират запуснатите имоти. Да ги ремонтират и да предоставят ипотеката за погасяване на неизрядните собствениците и в случай, че те не изпълняват задълженията си, се предвижда и отнемане на имота. Текстове, които до момента не са прилагани, защото липсват разпоредби в специализираните закони за нотариусите и за банките, които да позволяват да се учредяват такива ипотеки.

lina2

07.03.2016 г. Хора, хванати за ръце, пазят тютюневият склад от доразрушаване. Снимка: Лина Кривошиева

Единственото добро сред развалините на тютюневият склад е, че там лъснаха истинските измерения на капризната претенциозност и пошлата подмолност, с които години наред се руши единствената истинска пречка пред екзекуцията на сгради като „Ориента“ – Националният институт за недвижимо културно наследство. Вместо да бъде оздравен, институтът, който в момента е на командно дишане, промените в Закона за културното наследство просто ще осигурят разделянето на дейностите и отговорностите му на още повече места. Ще се увеличи още повече бюрокрацията и възможностите за корупция и подмяна. Което пък ни дава бясна начална скорост към крещящата нужда от реформа в… едни други системи, в които отдавна виреят само трупни червеи.

bistra popova

07 март 2016 г. следобед. Снимка: Бистра Попова

Междувременно вчера следобед работниците и багерите на строителна компания Projest Group отново рушаха склада под предлог, че разчистват – въпреки официалните забрани.
Поне докато присъствието на пловдивчани, общинска полиция и медии не ги спряха отново. Собствениците на сградата са неоткриваеми.

veselina bojilova

07.03.2016 г. Тухлите, занесени на входа на Община Пловдив като покана за среща с кмета и зам-кметовете. Снимка: Веселина Божилова

Тухла по тухла от тютюневият склад в „градината“ на Общината, пред очите ни Пловдив загуби голяма част от очарованието си  на „европейска столица на културата“.
В прахоляка под останките се въргалят аргументите за „европейска“ и „културна“ столица. Вероятно там са и имената на виновните, там ще бъдат и имената на ненаказаните – точно до неподадените оставки и непотърсената отговорност.