Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Убежище в гората – красива къща от стъкло

Не е тайна, че сградите на Мис ван дер Рое често служат за образец и вдъхновение на следващите поколения архитекти, както в случая вдъхновяват и британските архитекти от Broadway Malyan за тази красива къща със стъклена фасада.

Yoo Forest House се намира в The Lakes by Yoo, имение от 263 хектара с луксозни жилища в Котсуолдс (Глостършир, Англия), създадено в парньорство между предприемача Джон Хичкокс и дизайнера Филип Старк.

Собствениците се обръщат към архитектурната фирма Broadway Malyan с молба да проектират къща, която носи усещането за павилион, черпейки идеи от къщите, проектирани от Лудвиг Мис ван дер Рое и други модернистични архитекти. А тъй като двойката е в напреднала възраст, идеята за живот на един етаж се очертава като привлекателна и перспективна опция.

Тъй като обектът е разположен в гористата местност на имението, а не на брега на езерото, архитектите решават да проектират къщата с предимно остъклена фасада, без никакви опасения за неприкосновеност на личния живот на собствениците.

„По-малкото е повече“

Къщата има сравнително проста, максимално изчистена форма – със стени от пода до тавана, разположени между подовата плоча и съответстваща покривна равнина.

По думите на архитектите поляната насред гората създава красива обстановка, която не би търпяла “нищо излишно”. Избират да създадат пространство, осигуряващо комфорта обитателите да се наслаждават на заобикалящата среда, докато седят у дома и да се чувстват свързани с природата.

Подовата плоча е леко повдигната над земята, създавайки впечатлението, че сградата се носи над пейзажа.

Облицованата с плочки повърхност е напълно изравнена с дървения под в къщата. Това позволява на жилищните пространства да се простират естествено на открито, когато остъклените врати са отворени.

Надвисналият покрив и някои от външните стени са облицовани с дървен материал, което придава на сградата топла естетика.

Когато прекрачите прага…

Вътре стаите са разделени в две зони.

Основната всекидневна, трапезарията и кухнята са разположени в предната част на сградата, откъдето се възползват от природните гледки и естествена светлина. Основната спалня също се намира тук, така че клиентите могат да се събудят с панорамна гледка към дърветата.

Стаите отзад имат по-традиционни прозорци, въпреки че повечето се простират от пода до тавана. Тук има две спални за гости, едната от които в момента служи като арт студио. Тук са и килерът, баните и мокрото помещение.

Част от нашата практика е да създаваме подходящи домове, а не само сгради и се радваме, че успяхме да направим именно това с този проект.

The Lakes by Yoo като синоним на хармония

The Lakes by Yoo допреди 15-тина години представлява неизползвана кариера, преди Хичкокс и Стар да започнат да я трансформират в жилищен комплекс. Проект, който продължава да се развива и до днес. Не всички домове са частна собственост – има и имоти, които се отдават под наем като ваканционни къщи и апартаменти. Клиентите на Broadway Malyan също първоначално планират да използват къщата като убежище през уикенда. Предимствата и комфорта, които предлага обаче, са повод все по-често да я използват и като свое основно жилище.

„Смятаме, че нашият подход – фокусиран върху разширяването на пространството и пейзажа в резиденцията – успя да създаде един наистина забележителен дом. Дом, който ще позволи на обитателите му да почувстват спокойствието и мира, които всички познаваме и заради които обичаме Котсуолдс“. Така обобщават реализацията на проекта си архитектите.

Всички снимки и визуализации: Broadway Malyan

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
06.06.2022

Страж в гората – къща, която ни напомня, че стъклото никога не излиза от мода

Домът е там, където е сърцето. А когато сърцето има възможност да се сгуши в спокойствието и прохладата на вечнозелените […]

Прочети още
прозрачно дърво 25.02.2021

Може ли прозрачно дърво да замени стъклото?

Екип от учени на университета в Мериленд разработиха нов метод за производство на прозрачно дърво. Използван предимно за жилища, хартия […]

Прочети още