Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Учени намериха ново приложение на еднократните маски за лице – в строителството

бетон
Вместо да замърсяват околната среда, използваните маски за лице служат за производството на по-здрав и по-издръжлив бетон

Изработени от полипропиленова или полиестерна тъкан и ултрафино полипропиленово влакно за филтриращите слоеве, медицинските маски съдържат влакна, които могат да бъдат полезни за бетонната индустрия. Особено предвид факта, че тоновете маски за еднократна употреба са предпоставка за сериозно амърсяване на околната среда, тъй като за разграждането им са необходими няколко десетилетия и представляват риск за екосистемата.

Известно е също, че производството на цимент е силно въглеродно-интензивен процес, отговорен за до 8% от въглеродните емисии в световен мащаб. Понякога производителите на бетонови смеси добавят микрофибри в състава им, за да ги укрепят и подсилят, но това значително показва цената. Същевременно подсиления с микрофибър бетон може потенциално да намали количеството цимент, необходимо за даден проект или да направи бетона по-издръжлив за по-дълго време, спестявайки въглеродни емисии, както и пари за строители и инвеститори.

На база тази информация и в резултат на търсенето на начини за оптимизиране процесите на производство на строителни материали, изследователски екип на Вашингтонския щатски университет (WSU) откри, че маските за еднократна употреба, от вида, който се използва повсеместно по време на пандемията, могат да бъдат включени в циментова смес, с помощта на графенов оксид. А резултатът – по-здрав и по-издръжлив бетон.

снимка: freepik.com

Проучванията на екипа показват, че сместа, използваща материали за маска, след месец втвърдяване, е с 47% по-здрава от традиционно използвания цимент.

„Тези маски, вместо да бъдат отпадъци, всъщност биха могли да бъдат ценна стока, ако ги обработвате правилно“, обяснява Шианми Ши, професор и временен председател на катедрата по гражданско и екологично инженерство и автор на статията. „Винаги търся отпадъчни потоци и първата ми реакция е „как да превърна това в нещо използваемо – в бетон или в асфалт?“

Откритието демонстрира нова технология за пренасочване на използваните маски от потока отпадъци към приложение с висока стойност.

В работата за доказване на концепцията си, изследователите първо накъсват маските на малки парченца с дължина от 5 до 30 милиметра, а получените влакна добавят към циментовия бетон, за да го укрепят и да предотвратят напукването му. За целта премахват металните и памучните бримки от маските, нарязват ги и ги включват в портландцимента – най-широко използвания цимент в строителната практика и основна съставка за бетон, хоросан и фугираща смес.

снимки и източник: WSU

Екипът смесва микрофибрите на маската в разтвор на графенов оксид, преди да добавят сместа към циментовата паста. Графеновият оксид осигурява ултратънки слоеве, които силно прилепват към повърхностите на влакната. А микрофибрите, които се съдържат в маските, абсорбират или разсейват енергията на счупване, която иначе би допринесла за образуването на малки пукнатини в бетона. Без влакната тези микроскопични пукнатини в крайна сметка биха довели до по-широки пукнатини и повреда на материала, обясняват от изследователския екип.

Добрите резултати мотивират екипа да продължи с проучванията, за да тестват идеята си, че обработените с графенов оксид микрофибри също могат да подобрят издръжливостта на бетона и да го предпазят от увреждане при замръзване и от размразяване посредством химикали, които се използват по пътищата.

Учените планират прилагането на тази технология и при рециклирането на други полимерни материали, като изхвърлени дрехи например, за да се стимулират събирането и повторното използване на този тип отпадъци.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

бетон 04.04.2022

Въглероден бетон – „революционерът“ в строителството

Ако бетонът беше държава, щеше да е третият най-голям източник на CO₂, след САЩ и Китай. Думите са на д-р […]

Прочети още
бетон 23.03.2022

Бетон между скалите – къща с изглед към морето

Бетон. Именно бетонът е това, което виждате, нали? Вглеждайки се по-внимателно обаче, ще откриете топла къща, вписана великолепно в природата […]

Прочети още