Учени превърнаха структурата на коронавируса в музика


Вероятно сте виждали десетки снимки на коронавируса. Учени обаче измислиха начин и да го чуете: като преведоха структурата на известния му протеин с шипове в музика, разказва списание Science.

Мелодията, която чувате от линка – биещи звънчета, дрънчене на струни, весели флейти – представляват различни аспекти на шиповидния протеин, който изскача от повърхността на вируса и му помага да се закрепва към нищо неподозиращи клетки. Като всички протеини, тези шипове са направени от комбинации от аминокиселини.

Използвайки нова техника, наречена sonification, учени от Масачузетския технологичен институт записаха към всяка аминокиселина уникална нота, превръщайки целия протеин в музикална партитура.

В реалния живот тези аминокиселини са склонни да се извиват в спирала или да се разгъват като лист. Изследователите са уловили и тези им характеристики, като променили продължителността и силата на нотите. Молекулярните вибрации, дължащи се на топлината, също получили свои собствени звуци.

Какво наложило превръщането на вируса на музика? Новият формат може да помогне на учените да намерят тези участъци на протеина, към които могат да се свържат антитела или лекарства, като  просто търсят специфични музикални честоти, които им съответстват.

Това според изследователите, е по-бързо и по-интуитивно от конвенционалните методи, използвани за изследване на протеини, като молекулярно моделиране. Те добавят, че сравнявайки музикалната последователност на шипоподобния протеин с голяма база данни с други музифицирани протеини, може и да се намери такъв, който да се закрепя към шипа – и така да не позволява на вируса да заразява клетките.

Що се отнася до музикалните инструменти, те били изцяло подбор на изследователите.

Основната мелодия в аудиото на вируса е изсвирена на японско кото – националния струнен инструмент на Япония с тринадесет струни, често превеждан като „японска арфа“.

Неговите звуци са успокояващи и носят и биха могли да донесат комфорт в момент на неприятности.