Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Ученици създадоха електромобил, вдъхновен от Долината на розите

Ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък конструираха уникален автомобил, задвижван с електрическа батерия, носещ името „Духът на Долината“. Болидът е с нулеви емисии и висока енергийна ефективност. Разработван в продължение на повече от 3 години от над 30 ученици, той се отличава с футуристичен дизайн, а формата му наподобява капка, за да има възможно най-малко съпротивление с въздуха.

Автомобилът беше една от големите атракции на събитие от ежегодния Фестивал на розата. Определено привлече огромен интерес от страна на жителите и гостите на Казанлък.

„Нашият автомобил е символ на Долината на розите и носи духа ѝ. Съчетава красота и грижа за природата“, коментира Дечко Пейчинов, ръководител на отбора на Професионалната гимназия в Казанлък.

Електрическият автомобил е създаден, за да участва в международното състезание Shell Eco-marathon. Това е глобална инициатива на бранда, в рамките на която млади хора от целия свят проектират и се състезават с най-икономичните и екологично чисти автомобили. Целта на надпреварата е да се измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия.

долината на розите
Надеждата на отбора е „Духът на Долината“ да им донесе много успехи при дебюта им в надпреварата.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
принтирана къща 10.02.2021

Първата 3D принтирана къща, която струва колкото автомобил, вече е факт

Японският архитект Масаюки Соно, победителят в предизвикателството на НАСА “3D-Printed Habitat Challenge 2015”, представи първата 3D принтирана къща, която ще струва колкото […]

Прочети още
софиянци 17.03.2021

Готови ли са софиянци за отказ от личен автомобил?

Навиците на софиянци за придвижване се променят и най-често изпреварват развитието както на инфраструктурата, така и на политиките. Това сочи проучването […]

Прочети още