Удължават схемата 60 на 40 до края на септември


Днес правителството ще приеме постановлението за удължаване на схемата 60 на 40 до края на септември.

Право на компенсации за заплати и осигуровки ще получат още сектори от икономиката. Отпада задължението бизнесът да е платил данъците и осигуровките си през тази година, изисква се единствено средствата да са начислени.

За втори път правителството променя постановлението, което позволява бизнесът да получава компенсации, за да запази работните места.

Към момента са подадени заявления за 300 000 работници.

През следващите три месеца частни детски градини и ясли, образователни центрове и здравни специалисти и заведения без договор със Здравната каса също ще могат да кандидатстват.

За сектор „хотели и ресторанти” отпада задължението да се осигурява допълнителна заетост на персонала след края на подпомагането, която да е равна на срока, за който са получавани средствата от НОИ.

Общо 1 млрд. лв. отдели правителството по схемата. Очаква се поне половината да бъдат изплатени до септември.

Започват да действат и две нови схеми за подкрепа на заетостта финансирани със средства от Оперативна програма развитие на човешките ресурси.  обясни:

„Компенсация от 290 лв. в секторите „Пътнически превоз” и съответно „Туризъм”. От 1-ви юли също работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката „Заетост за теб”, с която биха могли да наемат безработни лица за период от три месеца, за които ще получават 610 лв. плюс осигуровките”, обясни министър Деница Сачева.

И по двете схеми за подпомагане на трудовия пазар и бизнеса ще се кандидатства в Бюрата по труда.

Източник: cross.bg