Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Ултрамодерен басейн за военноморските студенти строят във Варна

ултрамодерен басейн

текст: Димитър Щерев

Строеж на ултрамодерен дълбоководен тренировъчен басейн започна във Варна. Съоръжението ще се намира в двора на Висшето военноморско училице „Н. Й. Вапцаров“. Инвестицията стана възможна, след като правителството осигури 3,2 млн. лева.

Новият ултрамодерен басейн ще бъде с размери 25 х 12 м, с варираща дълбочина от 1 м до 5 м, с възможност за разширяване на обема. В него ще бъде провеждана специализирана подготовка на курсантите, тъй като ще има възможност за създаване на условия, максимално доближаващи се до открито море – с генериране на вълни, светкавици, затъмняване, мъгла.

Началникът на училището – флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, увери, че басейна ще може да бъде използван за физическа подготовка и на студенти, както и за тренировки на отбори по синхронно плуване и водна топка.

Съоръжението ще дава възможност за отработване на широк спектър морски спасителни операции. Ще осигури и подготовката на водолазите от ВМС и силите за специални операции на българската армия. Предвидено е в басейна да бъде изградено съоръжение за спускане на аварирал хеликоптер (HUET), което е необходимо за подготовката на пилотите от военноморските и военновъздушните сили.

Проектът може да разгледате тук .

ултрамодерен басейн

Съвсем наскоро в училището бе открит нов уникален за България модерен център по киберсигурност. Той е за подготовка на кадри както за нуждите на българските ВС и националната сигурност, така и студенти от цивилните специалности.

Базата разполага с четири многофункционални компютърни лаборатории. Това са лаборатория за изследване и изучаване на компютърен хардуер, кабинет за работа с класифицирана информация, лекционна и конферентна зали, комуникационен център. Предвиден е способ за интегриране на центъра с морските компютърни симулатори във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което ще даде възможност за провеждане на изследвания за влияние на кибератаките върху корабните системи за управление.

Вижте още: