Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Умен град в Мексико ще е напълно независим

Базираната в Милано архитектурна фирма Stefano Boeri Architetti разкри иновативен дизайн за умен град в Канкун, Мексико, който ще послужи като модел за устойчиво и устойчиво градско планиране. Създаден за базирания в Хондурас текстилен конгломерат и строителнен предприемач Grupo Karim, „Smart Forest City – Cancun“ е алтернатива на плановете за търговски квартал в района. Основният план предвижда залесяването на 557 хектар земя, която понастоящем се използва като пясъчна кариера за хотели, като създаде развитие със смесено предназначение, което би било напълно достатъчно за храна и енергия.

Предложеният Smart Forest City ще приюти 130 000 жители, както и 7 500 000 растения от 400 различни видове, избрани от ботаника и ландшафтен архитект Лаури Гати.

Повече от 200 000 дървета ще бъдат засадени, за да се създаде съотношение 2,3 дървета на жител.

Останалата част от растителността ще бъдат предимно храсти, зелени покриви и вертикални градини.

„Благодарение на новите обществени паркове и частни градини, благодарение на зелените покриви и зелените фасади, действително заетите площи ще бъдат върнати от природата чрез перфектен баланс между количеството зелени площи и отпечатъка на сградите“, се казва в съобщението за пресата.

С помощта на немската компания Transsolar , мястото ще бъде заобиколено с пръстен от слънчеви панели, които осигуряват достатъчно възобновяема енергия, за да задоволят нуждите на жителите. Градът ще включва и селскостопански колан, който обгръща градската зона. Полетата ще се напояват с воден канал, захранван от подводна морска тръба и обработена през обезсоляваща кула. Паркингът за традиционни превозни средства ще бъде разположен в периферията на града, а система MIC (Mobility in Chain) ще осигури вътрешни електрически и полуавтоматични превозни средства за превоз на жители и посетители.

Като изпитателен център за устойчив урбанизъм, предложението Smart Forest City – Cancun включва център за изследвания, достатъчно голям, за да бъде домакин на международни организации, университетски отдели и компании. Центърът ще включва съоръжения за научноизследователска и развойна дейност, посветени на въпросите на устойчивостта и екологичната инфраструктура.

Източник: Inhabitat.com