Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Уважаеми управляващи, спешните мерки не търпят „бъдеще време“!

мерки

Ден 14 от ужаса, който тегне над Украйна. Ден 14 от планирането на спешни мерки, които правителството ни ще предприеме (може би, надяваме се) по отношение оказване на подкрепа на стотиците бежанци от войната – предимно майки с деца, които прекосяват границата ни, за да защитят единственото, което можем да определим като свръхстойност в живота – самият живот!

Поредният пример за това как българското правителство, институциите и причислените към тях комисии (тренд, който все по-отчетливо се наблюдава през последните няколко месеца – да назначаваме комисии за каквото се сетите), освен силна емпатия и запознаване с проблемите, с друго трудно могат да се похвалят, е от вчера…

Именно с такова впечатление останах от проведената онлайн среща на Антоанета Цонева, председател на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната, с представители на българските медии по света*.

„През последните дни след избухването на войната в Украйна основното ни внимание е фокусирано върху това как се справят българските институции и какво можем заедно с тях да направим, за да бъде защитено здравето и живота на българите, които се намират в Украйна, на украинците с български произход, както и на украинските граждани, които бягат от войната… Да намерят и видят в наше лице подкрепа. Нашата комисия също е ангажирана с тази тема и отблизо работим с Външно министерство и се запознаваме с индивидуални случаи и по-обширни въпроси, свързани с тази политика по даване на закрила, която все по-мащабно ще се прилага в България след като ЕС задвижи директивата за временна защита, която украинските граждани ще могат да ползват като мярка…“. Това обяви Антоанета Цонева още при откриването на срещата.

Супер! Какво обаче означава една комисия да е ангажирана с даден проблем?

Помолих г-жа Цонева да обясни как конкретно е ангажирана Комисията с мерките за закрила на бежанците и да даде поне един пример за конкретни мерки, които вече комисията е реализирала…

„Задачите по извеждането на българите от Украйна изцяло са в правомощията на изпълнителната власт. Това, което ние правим е във всяко едно от своите заседания да настояваме да сме добре информирани… Това, което аз лично направих е, че през уикенда се срещнах с хотелиери от Балчик, настанили бежанци, изслушахме проблемите им и съдействахме те да бъдат максимално бързо приведени от изпълнителната власт в мерки… “. Това беше отговорът на председателя на комисията.

Отговор, от който става ясно, че такива конкретни мерки, приведени в действие, няма!

Защото в българския език „запознаване с проблемите“ не означава „решаване на проблемите“! Това логично води и до следващия въпрос – колко дълго трябва да се запознава една комисия с тях в спешност на война и смърт на деца!, преди да предприеме действия? И попитах:

Г-жо Цонева, защо не чух конкретна мярка, която е приведена в действие? Проблемите на хотелиерите, които отвориха вратите си са ясни и отпреди уикенда – на прага на фалита са… Войната не чака, животът също – защо всичко се случва толкова бавно и тромаво? Всичко звучи в „бъдеще време“…

Отговор не последва…

Все още очаквам и отговор на редица въпроси, които зададох към министъра на туризма Христо Проданов миналата седмица, сред които и тези:

Кога действително ще може да стартира тази помощ (изплащане на средства за хотелиерите, настанили украински граждани, бел. ред) и как/на какъв принцип ще бъде разпределяна, към кого?

Какво ще се случи с тези хотелиери, които още в първите дни на пристигащи украински бежанци отвориха хотелите си за тях, но към момента са на прага на фалита, защото помощта от страна на държавата, на която са разчитали, се бави? Те ще могат ли да се възползват от тази мярка към задна дата?

Отговор отново не получих! Но от пресцентъра на ресорното министерство днес публикуваха информация, отново в „бъдеще време“:

„От следващата седмица се очаква да започне изплащането на средства за хотелиерите, които са настанили украински граждани“.

„От думите на министъра стана ясно още, че ще бъде публикуван регламентът за регистрацията и настаняването на хората, които бягат от войната. Документът ще бъде качен на сайта на Министерски съвет и на Министерството на туризма“.

В цялото това мълчание – и на Комисията по политиките за българите извън страната, и на редица министерства, към които задавам конкретни въпроси, но те се губят в цялото това „Ще…“ разчитам едно – всички те се информират, следят, анализират и мислят…

Точка!

П.П. * Колкото за проблемите на българските медии в чужбина, мога да кажа едно – през 2011 г. присъствах за първи път на ежегодните им срещи, организирани от БТА и покойния Максим Минчев. Това, което разбрах от вчерашната виртуална дискусия – 11 години по-късно проблемите им остават без решения. Максим вече го няма, няма го и Иван (представител на българските медии в Австрия)… Тук са обаче проблемите, за които ще продължат да се търсят решения!

*снимка: © European Union, 28 February and 2 March 2022. Source: EC- Audiovisual Service / Photographers: Dan Gutu and Bartosz Siedlik. Източник: European Commission

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Панковски 07.03.2022

Красимир Панковски: Основният проблем за украинците в момента е, че не могат да стигнат до граница

„Мати Україна“ е сдружението на всички украински организации в България, което повече от седмица работи активно в оказване на помощ […]

Прочети още
04.03.2022

Наши строителни фирми готови да наемат украинци

Жасмина Саръиванова: Откриваме десетки хиляди работни места за украинци Стотици хиляди работни места могат да бъдат заети от пристигащите у […]

Прочети още