Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Уволниха шефовете на БДЖ заради нарушения

БДЖ

Транспортният министър Георги Тодоров освободи от длъжност Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Мотивите са свързани с влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са реализирани 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози. Силно влошеното състояние на подвижния състав и лошата организация при товарните превози са довели до отлив на товародателите.

Забавени са и изпълненията на ремонтните програми на мотрисни влакове и модернизацията на локомотиви. А изготвената поръчка за доставката на 15 електрически локомотиви Siemens е в отклонение на европейските изисквания за оперативна съвместимост и националния план за внедряване на системата за управление на влаковото движение.

Нередности и административни нарушения са констатирали и одите по отношение на две проведени процедури по реда на ЗОП.

Процедурите са проведени от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и са за ремонт на вагони и за охрана. Проверките на цялостната документацията отчитат и наличие на неверни информации и необосновани действия за провеждане на открити процедури.

От министерството подчертават, че фактор за некомфортното пътуване за пътниците е и занижената хигиена във влаковете, което е свързано с неспазването на минималните изисквания за качество.

В „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД се отчита загуба на основни товародатели, непогасени задължения към НКЖИ за инфраструктурни такси и електрическа енергия. Констатирано е и неизпълнение на ремонтни програми.

*снимката е илюстративна: pixlr

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
06.03.2019

БДЖ ще инвестира 71 млн. лв. в подобряване на услугата

В бизнес плана за 2019 г. на БДЖ е заложено капиталовите инвестиции за подобравяне на предлаганата услуга за превоз на […]

Прочети още
ЖП връзки 08.04.2021

ЖП връзки: България и Македония срещу Швеция и Финландия

Обсъжданията за развитие на ЖП инфраструктурата между България и Северна Македония продължават. Но Швеция и Финландия възстановиха пътническата си железопътна […]

Прочети още