В Аляска настъпи полярната нощ, слънцето ще изгрее отново на 23-ти януари


В Аляска настъпи явлението, известно като „полярна нощ”. За местното население предстоят трудни месеци, в които слънцето не се издига дълго над хоризонта. Колкото по на север от Северния полярен кръг е населеното място, толкова по-дълга става „полярната нощ”.

Градчето Уткиагвик няма да види слънцето до 23 януари 2021 г., съобщи Националната метеорологична служба на САЩ в своя Туитър акаунт.

От последните дни на ноември до първите дни на януари в там се установява частична тъмнина и се наблюдава само светлинно сияние за няколко часа.

До края на месеца може да има до 6 часа слаба светлина в този регион на Аляска, но с напредването на времето часовете на дневната светлина намаляват. За Коледа ще има три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмна. До 23-ти януари слънцето ще се вижда на хоризонта.

Основните дейности в градчето са лов на тюлени, китове, патици и карибу, но има и атракции за туристи, които обичат екстремния студ. През лятото се предлагат обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и посещение на археологическия обект Бирнирк.

 

Вижте още:

САЩ заведоха дело срещу Google

България и САЩ подписват „Пътната карта 2020-2030” в отбраната