Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

В Каварна ще ремонтират 130-годишна сграда

сграда каварна

130-годишна сграда в центъра на Каварна ще бъде ремонтирана. Обявена за паметника на културата от местно значение през 1998 г., сградата е собственост на Общината от 20 години. Едва сега обаче, след одобрение по проект „Красива България“, така належащият ремонт на стойност 166 489 лв. ще се случи.

От „Красива България“ отпускат за ремонта 74 920 лв.. Останалата част от сумата ще бъде осигурена чрез общинско съфинансиране, за да се запази знаковата за града сграда.

Имотът, собственост на Общината, има важно значение за града. В него се помещават Обреден дом, Консултативен център на Местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, Психолог в общински консултативен център по проблемите на децата и младежта и общинския сектор Култура.

Историята на местния паметник на културата започва през 1888 г.

В началото част от сградата е била предназначена за жилищни нужди, другата – за хотел. През 1964 г. е преустроена в поликлиника на втория етаж и дюкяни на първия. През 2000 г. Община Каварна става собственик на целия имот и сградата е адаптирана за нуждите на администрацията, като изцяло е запазена нейната автентичност в интериора и фасадата.

Сградата обаче не е реновирана.

Освен че външният й вид е изключително неугледен – стара мазилка, напукана и обрушена, крайно критично е положението с остарялата и амортизирана дограма в югоизточната част на втори етаж, както и покривът. Дългогодишни течове са увредили част от конструктивните му елементи, заедно с ребра, летви и покривно покритие. Спомагателните помещения по таванската част са с овлажнени и повредени стени поради течове.

Предприетите от Общината действия се очаква да доведат до подобряване на безопасността и комфорта за работещите служители, но и до опазване и съхраняване на архитектурния паметник.

Снимка: Община Каварна

Вижте още: 

Обновяват сградата на Държавния архив в Благоевград

Без светло бъдеще пред сградата на първото застрахователно дружество у нас