В неделя започна разширението на бул. “Тодор Каблешков“ в София


Започна разширението на бул. “Тодор Каблешков“ между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“, съобщи Столична община.

Този пътен възел е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е важно за разтоварване на транзитния трафик в града. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на „Околовръстния път“ за мен са стратегическите задачи за София.“ – това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Цветан Божинов и кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов представиха проекта в края на миналата седмица.

Каблешков ще стане 4-лентов булевард, с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата. Целта е неговото и това на бул. „Филип Кутев“ изграждане да създаде връзка от бул. „Цар Борис III“ през бул. „България“ и бул. „Черни връх“ до бул. „Симеоновско шосе“.

Последните години са инвестирани 11 млн. лв. в отчуждаване на имоти, които попадат в първата част от трасето. В момента се придобиват 116 имота, като 34 от тях вече са общинска собственост.

Строителните дейности започнаха в южната част на бул. “Тодор Каблешков“. Първият етап от настоящето разширение е от бул. „България“ до ул. „Боянски водопад“ и при благоприятни атмосферни условия, той трябва да завърши през август. Строителните дейности ще са в южната страна и движението няма се спира.

С изграждането на булеварда в целия му габарит ще може да се изгради и ново трамвайно трасе, което ще свърже бул. „Овча купел“ с метростанция „Г. М. Димитров“.