Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

В Норвегия строят „Окото на сьомгата“ – плаващ изложбен център

окото

Marketex Marine започна строителството на плаващ изложбен център в Норвегия. Уникалното съоръжение носи името“Окото на сьомгата“, тъй като архитектурната му форма наподобява именно рибено око.

Проектът „Окото на сьомгата“ се строи по поръчка на норвежкия корабостроител Fluctus, който се надява по този начин да привлече повече посетители на залива Хардангерфиорд и да повиши интереса към морското дело и рибарство.

„Окото на сьомгата“ не прилича на нищо, което е строено досега“, категоричен е Фьодор Квитс, член на борда на Marketex. Цялата конструкция представлява комбинация между понтон и нетрадиционна елипсовидна конструкция, оформена да наподобява рибено око. Тя ще бъде покрита с 9 500 „люспи“ от висококачествена неръждаема стомана. Със своето уникално отражение на светлината тези „люспи“ успешно ще имитират външния вид и цвета на кожата на сьомгата, обяснява още Квитс.

„Окото на сьомгата“ ще бъде с диаметър 26 м и височина от 15 м. А теглото на плаващото съоръжение ще бъде около 1000 тона.

Новата туристическа атракция ще бъде достъпна само по вода.

окото
окото
Снимки: Marketex Marine

За Хардангерфиорд

Хардангерфиорд е дълъг и тесен залив на Северно море, на западния бряг на Норвегия. Простира се от югозапад на североизток на протежение от 172км, ширина до 7 км. Покрай бреговете на фиорда са изградени риболовни стопанства, в които се развъжда атлантическа сьомга и дъгова пъстърва. Има различни електрохимически и електрометалургични заводи, корабостроителници, мебелни и други фабрики.

Хардангерфиорд е популярна туристическа дестинация, като по бреговете му са разположени множество хотели и почивни бази. Известен е и със своите овощни градини, които цъфтят през пролетта. От южния ръкав Сьорфиорд се открива красива гледка към ледника Фолгефон (третия по големина ледник в континенталната част на страната), който през 2005 г. е обявен за национален парк.

окото
Снимка: Wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

тунел норвегия 07.04.2021

Първият в света корабен тунел ще е в Норвегия

Норвежката крайбрежна администрация получи „зелена светлина“ и започва изграждането на първия в света корабен тунел – Stad (Stad skipstunnel). С […]

Прочети още
03.06.2020

Двама архитекти проектираха мечтаната си дървена хижа в Норвегия

В покрайнините на Kvitfjell, норвежки ски курорт, построен за зимните олимпийски игри през 1994 г. до близкия Лилехамер, непретенциозна хижа […]

Прочети още