Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

В очакване на Великден – около 1000 лв. ще струва семейната почивка у нас

Великден

2023 г. е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще докаже, че туризмът заради пандемията, включително и заради инфлацията, печели от тази ситуация. Около 320 000 ще бъдат пътуванията на българите през почивните дни около празника, от които около 60 000 ще са в чужбина.

Скокът на цените на храните няма да уплаши българите и този Великден се очаква дори да има ръст в туристическите пътувания в страната и в чужбина. Това коментира пред БТА проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Пътуванията ще са по-малко тази година, защото Великден отбелязваме по-рано. Когато Великден съвпадаше с майските празници между 1 и 6 май, в България са отчитани почти половин милион пътувания, напомни експертът, но посочи, че за сметка на това тази година пътуванията ще са по-интензивни.

Великден в България:

За този Великден в страната интерес има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за гости и жилищата – втори дом, както и към посещенията при близки, роднини и приятели, коментира Драганов.

Великден в чужбина:

Според експерта в чужбина за предстоящите празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се очаква да има около 20 000 пътувания на сънародниците ни, и Гърция – с около 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени между страните от ЕС и извън Общността.

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани. Те ще са предимно от съседните ни държави – Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, прогнозира Драганов. Допълни, че през последните години има голям интерес към посрещането на празника в България, защото у нас се отбелязва доста по-тържествено. По традиция по морето най-много ще са румънските граждани. А при хотелите, които работят целогодишно и предлагат балнео, спа и улеленс, се очаква 100% заетост от чужденци и от българи. Очакват се посещения и от Германия, Австрия, Испания, Италия.

Цената на почивката – със 17% по-висока

Великденската почивка ще е на цената за уикенд престой в балнео, спа и уелнес хотелите или в зимните ни курорти. Спрямо миналата година поскъпването на туристическата услуга ще е средно с около 17%, смята Драганов.

С други думи, българите, които ще отидат на почивка за предстоящия Великден, ще трябва да си приготвят около 1000 лева за семейство с две деца за четири дни в планински хотел.

Като цяло за празнуването на Великден тази година българинът ще намали количеството, но няма да направи компромис с качеството. Ще похарчи между 15 и 30% повече, коментира още Румен Драганов. Той напомни, че само за килограм агнешко на трапезата ще трябва да платим с 10 лева повече. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
23.04.2021

5 бързи и лесни идеи за красиви великденски яйца

Великден наближава, а с него и все по-честото ровене в мрежата за добри идеи как да боядисате красиви великденски яйца, […]

Прочети още
великденски яйца 14.04.2022

Най красивите великденски яйца – 7 нови и различни идеи

Великден наближава! Ако трябва да сме честни, очакваме го с нетърпение и надежда! Нетърпеливи сме и да ви споделим личния […]

Прочети още