Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

В Пловдив готвят изграждането на втори гребен канал със световен спортен център

В Пловдив предстои изграждането на Световен гребен център.

Проектът за създаването на втори гребен канал и обособяването на Световен гребен спортен център с парк за водни атракции, отдих и риболов ще превърне града в притегателен център за милиони туристи и ценители на водните спортове. Това коментира журито на XII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022, което нареди проекта сред финалистите на строителните награди.

С новия гребен канал ще се модернизира съществуващия Олимпийски гребен канал и съседния парк, което ще ги превърне в мултифункционален комплекс за спорт, развлечение и защитен парк.

Новият проект ще осигури още поне две водни връзки към съществуващия канал – едната е на стартовата линия, другата – на финала. Така той ще отговори на изискванията на Международната федерация по гребане (FISA). Главният източник на вода е река Първенец, а необходимите допълнителни количества ще бъдат осигурени от каскадата „Доспат-Въча“, уточняват инвеститорите.

Размерите на съоръжението ще бъдат приблизително с  дължина – 2100 м, ширина – 45 м и дълбочина – 1,5 м,  с изключение на водната ски писта, съгласно стандартите на IWSF.

Съоръжението ще даде възможности за провеждането на много световни и европейски шампионати по спортен риболов, джогинг, спортно ходене и други. Ще бъдат изградени  подходящите зони за разходки, пикници, зелени училища и детски площадки. Ще има зони за  волейбол и фитнес на открито. През зимата ще може да се карат кънки на лед върху  планираната специална пързалка. Тя, заедно със стените за катерене и водните колела,
ще допълва атракциона.

Активната почивка на жителите и гостите на града ще може да се допълни с аматьорски спортове и забавления. Предвидени са стени за катерене, пешеходни и вело алеи, пейнтбол, плажен волейбол и други комплексни съоръжения.

Според проекта ще има микрозони, за да може да се разпределят всички площи и да се разделят шумните и силно посещаеми места от тези за отмора. Допълнителната изолацията ще бъде направена чрез дървета и растителни масиви.

От северната част на съществуващия канал  ще  се обособят шест зони за паркиране на близо 700 паркоместа. В парка хората ще се придвижват с туристически влакчета и велосипеди, за които ще има изградени  алеи.

С построяването на помощния канал Пловдив ще може да организира големи състезания, които да привличат състезатели и туристи от цял свят.

Това ще генерира сериозни приходи в градската икономика, коментират инвеститорите на проекта. Припомнят още, че символична първа копка на втория гребен канал бе направена от президент на МОК Томас Бах.

Кои ще бъдат наградените проекти и дали новият гребен център ще бъде сред тях, ще разберем на 7 октомври 2022.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
15.09.2022

Мегапроектът Crystal Towers издига 8 кристални футуристични кули край Марица

Пловдив изпревари София с иновации в луксозното строителство С жилищния мегапроект Кристал Тауърс (Crystal Towers), съставен от 8 кристални футуристични […]

Прочети още
19.09.2022

10-те най-добри и 10-те най-лоши места за живеене в света

Наскоро Economist Intelligence Unit (EIU) публикува своята класация на Global Liveability Index за 10-те най-добри и 10-те най-лоши места за […]

Прочети още