Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

В Пловдив се реализират проекти за над 300 млн. лв.

Пловдив проекти

В момента в Пловдив се работи по проекти за над 300 млн. лева.

„За първи път се реализират толкова много проекти – 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средствата по оперативни програми на Европейския съюз са 5 пъти повече, като финансирането е безвъзмездно“. Това каза зам.-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020. До месец ще стартират и обектите в „Гладно поле” по „Региони в растеж”.

„Успяхме да спасим близо половината от средствата – 40 милиона лева, които в началото на нашия мандат бяха под въпрос“. Това коментира още Пламен Райчев.

Зам.-кметът подчерта, че само за година общината е провела 20 обществени поръчки и е стартирала проекти по пет обособени позиции.

С 4 милиона лева ще се санират пет блока в Пловдив.

Вторият проект е за реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в детските градини „Каменица“ и „Зорница“, който е на стойност около 8,7 млн. лв. и изграждане на 74 социални жилища.

За обновяване на градската среда в карето между булевардите „Източен“ и „Шести септември“ в район „Централен“ има проект на стойност 10 милиона лева. Тук влизат дейности, свързани с реконструкция, рехабилитация на пътната мрежа и ще се изградят нови детски площадки.

Петият проект касае квартал „Гладно поле“. Той е на стойност 11 милиона лева, с които ще бъдат ремонтирани улици в района. Там предстои изграждане на нова улична мрежа и реконструкция и разширяване на съществуващата.

Срокът за изпълнение на всеки от проектите е около 600 дни като всички трябва да бъдат завършени до края на 2023 г.

Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година надхвърлят 1,4 млрд. лева.

В това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата, и на частните инвеститори, допълни координаторът на проектите Мариета Танкова. „Реализацията на проектите допринася и за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура, като за целта беше ремонтирана сградата на Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, изграден беше и Център за временно настаняване на лица и семейства“, обясни Танкова.

Усвояването на европейските средства трябва да е балансирано. Тя трябва да са насочени във всички райони, за да няма дисбаланс в икономическото развитие, коментира още Райчев.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

апаратура 05.07.2021

Световен производител на медицинска апаратура ще строи завод в Пловдив

Голяма международна компания, лидер в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура, започва строеж на нов завод в Пловдив. […]

Прочети още
15.06.2021

Пловдивският кмет търси средства за строителството на олимпийски басейн

Кметът Здравко Димитров ще потърси средства за строежа на басейн с олимпийски размери. Първата копка на съоръжението бе направена през […]

Прочети още