В Пловдив: „Синя зона“ с работно време до 18:30 ч.

Община Пловдив увеличава и обхвата на улиците, където ще се паркира платено


По желание на граждани Община Пловдив променя работното време на „Синя зона“ от 08:30 до 18:30 ч. Причина за това са множество молби на живущи в Централна градска част, поради невъзможност да паркират пред домовете си след работа.

„Получихме десетки сигнали на граждани – писмени и устни, които живеят в обхвата на „Синята зона“, че след работа не могат да намерят място къде да паркират автомобилите си, тъй като крайният час зоните с платено паркиране е 17:30 ч. След този час пловдивчани от съседни на „Централен“ райони спират автомобилите си, неограничени от времето“, обясни ресорният заместник-кмет Тодор Чонов и допълни, че това затруднява живущите в обхвата на „Синя зона“, които пък се прибират от работните си места и въпреки че са платили своя абонамент, трудно намират свободно място за паркиране близо до домовете си.

Отново по молба на граждани в обхвата на „Синя зона“ ще бъдат включени и бул. „Марица“ – Юг от ул. „Стефка Николова“ до ул. „Чардафон“, ул. „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“.

„Целта ни е ограничаване на случаите на паркиране на МПС в забранени площи в посочената градска зона. Ще се защити и сигурността на пешеходците и ще се запази идентичността и частта от уникалното културно наследство на града в централната част на града“, посочи още Тодор Чонов.

„Синя зона“ в Пловдив работи и в събота. Клиентите на българските мобилни оператори могат да заплатят престоя си чрез изпращане на SMS, съдържащ регистрационен номер на автомобила на кратък номер 1332. Стойността на самия SMS е 2 лв. (с ДДС)+ цената за едно съобщение, според тарифния план на съответния оператор.

Съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за домуващи в Зона за платено паркиране (за 1 бр. автомобил на адрес) таксата за 1 месец е 10 лв., за 1 година – 60 лв.

Предстои предложенията за новото работно време и обхвата на улиците в „Синя зона“ да бъдат обсъдени в постоянните комисии и гласувани на заседание на Общински съвет – Пловдив.

За сравнение в зоните за платено паркиране във Варна и Бургас се заплаща 1 лв. на час и работят от 09:00 до 19:00 ч. Годишната абонаментна такса за живущите с постоянна адресна регистрация във Варна е 55 лв., а в Бургас – 60 лв.

В София таксата е 2 лв. на час в „Синя зона“ и 1 лв. на час в „Зелена зона“ с работно време от 08:30 до 19:30 ч. За живущите в тези зони абонаментната такса е съответно – 150 лв. и 100 лв.

 

Вижте още:

Започва акция „Зима“ по пътищата у нас

Въвеждат безкондукторното таксуване в градския транспорт на Пловдив