Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

В София: Оборудват стотици сгради със слънчеви панели

„Настоящата ситуация с рекордния ръст на цените на природния газ, електрическата енергия и други суровини, правят живота на хората много по-скъп и пораждат огромен скептицизъм“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

За столичния кмет най-актуалната тема са „дисбалансите в цените на топлинната енергия и природния газ, които в момента пораждат преразходи в рамките на стотици милиони“.

Кметът на София обяви още, че сгради, общинска собственост, ще използват слънчеви панели за производство на електроенергия.

„В момента се проучва потенциала на 880 общински сгради за използване на слънчева енергия“, каза кметът Фандъкова. Над 50% от тях са училища и детски градини, следвани от сградите за спорт и култура. Общината работи и по проектите за изграждане на фотоволтаични централи в два от големите консуматори на енергия – Зоологическата градина и Предприятието за третиране на отпадъците.

„Инсталирахме такава система на една от детските градини и ефектът е впечатляващ“, напомни още Йорданка Фандъкова. И уточни, че финансирането на проектите ще бъде по европейски програми, но и със собствени средства.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

22.07.2021

Внедряват система за производство на зелена енергия в най-голямата детска градина в България

Столичната община внедрява система за производство на „зелена“ енергия и „умни“ комунални услуги в най-голямата детска градина в България. Проектите […]

Прочети още
Созопол 19.03.2021

170 соларни панела захранват плувния басейн на Созопол

Oбщинският плувен басейн в Созопол вече се захранва с възобновяема енергия. На покрива на закрития басейн са монтирани 170 соларни […]

Прочети още