В Тайван завършиха единствена по рода си сграда


Тайчжун, Тайван направи още една крачка към превръщането си в по-екологичен град с неотдавнашното завършване на Sky Green – сграда с устойчиво развитие за смесена употреба. Проектиран от сингапурската архитектурна фирма WOHA, небостъргачът може да се  похвали  с небесни градини и тераси, които са изпълнени с буйна субтропична зеленина. Очаква се интеграцията на зелените пространства в проекта да повиши градските стандарти за „зеленина в небето“ в бъдещите сгради.

Като експерт по устойчив дизайн, WOHA беше поканена от градската управа и университета Фън Чиада да сподели своите знания през 2012 г. Изложбата „Дишаща архитектура“ на архитектите от WOHA бе показана в Тайчжун, за да помогне за изготвяне на по-информирани  правителствени разпоредби, за да се превърне Тайчжун в по-устойчив  и интелигентен град. След изложението, инвеститорът Golden Jade моли WOHA да проектира зелена сграда със смесено предназначение в сърцето на Тайчжун – първата по рода си в града.

„Архитектурните стратегии на Sky Green са нови за Тайчжун, но те са разработени от WOHA през последните 25 години и много прототипи са успешно изградени в Сингапур и други региони“, обясняват архитектите в изявление. „Дизайнът на Sky Green е пригоден да отговаря на местната култура и субтропичния климат, както и да гарантира безопасността по време на земетресения и тайфуни. Като първи проект с висока плътност в Тайчжун, което също осигурява висока степен на благоустройство със своите развлекателни съоръжения и интегрирани зелени пространства, Sky Green ще окаже влияние при определянето на новия показател за устойчивост и зеленина в бъдещото развитие на града. “

Проектът включва два правоъгълни парцела с две 26-етажни жилищни кули, които се състоят от апартаменти, подредени над търговски площи, които се простират на приземния етаж до третото ниво. Големите места за отдих за вътрешна и външна употреба са интегрирани във всички кули. Вярни на името на разработката, сградите също са проектирани с изпъкнали балкони, за да се направят небесните градини, които придават на сградата „дишаща фасада.“ Жителите също могат да се насладят на небесни тераси, разположени на всеки пет етажа.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Kuomin Lee, WOHA