Ваканция на остров Майорка вече е възможна, ако минете карантина на място


Гледката от хотелската стая може да бъде единствената панорама за летовниците на Майорка в близко бъдеще.

Макар че на хотелите на атрактивния туристически остров е разрешено да отворят отново, туристите трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, според заповед на испанското правителство. Тя е заради продължаващото извънредно положение в страната. Ако то приключи в средата на юни, условието за принудителната карантина автоматично ще отпадне. За момента така се намалява броят на заразените, пише Ралф Шулце за Der Tagesspiegel.

Никакви летовници няма да пристигнат, за да останат под карантина две седмици“, смятат от испанската туристическа асоциация Exceltur. Изискването за карантина е тежък удар за туризма.

Не се знае дали това задължение ще продължи да се прилага през лятото“, обяснява вицепрезидентът на Exceltur Жозе Луис Зореда. Испанската туристическа индустрия също се опитва да спаси летния сезон и да привлече туристи в страната, посочва Ралф Шулце.

Междувременно ограниченията за движение на остров Майорка бяха значително облекчени. Същото се случи и на Канарските острови, където пандемията вече до голяма степен е овладяна. Там хотели и малки магазини могат да отворят отново. Разходките и практикуването на водни спортове на плажовете също е разрешено, информира още изданието.

В континентална Испания, в големите градове като Мадрид и Барселона, ограниченията все още са строги. Там на хотелите още не е позволено да подновят дейността си.

Франчина Арменгол, регионалният правителствен ръководител на Балеарските острови, изрази оптимизъм малко преди обявяването на карантината: „Туристическият сезон не е загубен. Работим в тясно сътрудничество с туроператорите, за да привлечем туристи на островите при безопасни условия това лято“, допълни тя.

Сътрудничеството вече дава резултат, уточнява Ралф Шулце – летните ваканции на Майорка вече могат да бъдат резервирани чрез пакетни пътувания при няколко големи туроператори. Това ще започне да се случва от втората половина на юни. Lufthansa също обяви, че започва да лети до  Майорка от този месец.

До 23 май испанските граници са затворени за всички пътуващи без постоянно местожителство в страната. В момента карантината засяга главно испанци, които се завръщат от чужбина, както и чуждестранни испански жители, които пътуват до родната си страна и дома си в Испания. Наредбата за карантина може да спре международните туристи, които мислят да заминат за Испания през лятото, пише още анализаторът.

Считано от този петък всички лица, пътуващи до Испания със самолет, кораб или кола, трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици без значение от кои държави идват. „По време на самоизолацията хората трябва да останат в своите домове или квартири„, заяви правителството. Позволено им е да излизат, за да си купят храна и лекарства, както и да посетят лекар, носейки маска.

Туроператорите и авиокомпаниите са задължени да информират своите клиенти за съответната обстановка на местата, където отиват.

Пътниците, пристигащи в Испания със самолет, трябва също да попълнят карта за местоположението си, върху която се записват лични данни, дестинация и адрес за настаняване. Така впоследствие властите могат да проверят дали карантината се спазва, съобщава изданието.

Всеки, който има симптоми на Covid-19 след влизането си на територията на страната, трябва да съобщи за това на държавната здравна служба. Изключение се прави за работещите мигранти, шофьорите, спедиторите и медицинският персонал, работещи в Испания.