Въпроси и отговори за напояването с кубчета лед


На много места в интернет пространството четем, че кубчета лед в саксията напояват добре растенията и те цъфтят по-свежи и по-зелени, особено орхидеите. Но как е дошла тази идея и защо стана толкова популярна?

Как се е появила идеята?

Идеята, че трябва да напоявате орхидеите си с кубчета лед, всъщност е брилянтна маркетингова инициатива. Green Circle Growers, търговска компания за оранжерии базирана в Охайо, е най-големият производител на орхидеи в Северна Америка. Те притежават марката „Just Add Ice Orchids“, която често се вижда в супермаркетите и в големите магазини на САЩ. Ако имате орхидея, която е снабдена с инструкции да я напоява с кубчета лед, вероятно това е взаимствано точно от там.

Защо е широко възприета и какви ползви има от нея?

Ссобствениците на домашни растения започват много да харесват тази идея, тъй като тя дава точни инструкции колко и колко често да се слагат кубчетата, което улеснява много хора. Всъщност това не е лоша идея, взимайки предвид, че стайните растения често умират от прекомерно поливане, отколкото от обезводняване. Орхидеите, по-специално, са склонни към гниене на корените, което обикновено е резултат от прекомерно поливане. Поливането с кубчета лед прави лесно измерването на правилната доза, така че да не прекалите и случайно да удавите корените. Този метод обаче не е без критика.

Критика на метода

Градинарите са доста разколебани за въпроса дали използването на кубчета лед е добра идея. Някои от тях твърдят, че орхидеите засадени в саксии с подходящи дренажни отвори в долната част, е добре да бъдат напоявани по веднъж на определено време (примерно на седмица). Това създава влажност около саксията, когато водата се изпарява, наподобявайки естественото им местообитание в джунглата (да не говорим за оранжерията, в която расте преди да я купите). Други твърдят, че ледената вода от топящия се лед може да увреди корените на тропическите растения като орхидеи, причинявайки поражения бавно и в продължение на дълъг период от време.

Консенсус по въпроса

В крайна сметка няма окончателни доказателства, че използването на ледени кубчета за наводняване на тропически растения е ключът към предотвратяване на пренапояване или сигурен начин да ги убиете. Много хора продължават да експериментират с най-различни растения и до момента няма сигурни знаци, че това вреди, но няма и доказателства, че помага. В крайна сметка остава като въпрос на лично предпочитание.