Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

„Върджин галактик” и НАСА ще подготвят космически туристи

Американската компания „Върджин галактик” подписа договор с НАСА за стимулиране на развитието на орбиталния космически туризъм.

„Върджин галактик” и специалисти от Центъра за космически полети „Линдън Джонсън” в Хюстън, Тексас, ще разработят програма за подбор и подготовка на туристи за полети до Международната космическа станция.

„НАСА има интерес от по-широко използване на Международната космическа станция за научно-технологични и търговски цели и в рамките на международно сътрудничество”, се посочва в съобщението на компанията. Генералният и директор Джордж Уайтсайдс изтъква, че компанията би желала хиляди хора да могат да видят Земята от космоса.”

„Върджин галактик” е основана от британския предприемач Ричард Брансън. В прессъобщението за споразумението с НАСА се посочва, че компанията има богат опит в развитието на космическия туризъм и се занимава с организация на редовни туристически полети в космоса.

В началото на май „Върджин галактик” проведе успешно първия летателен тест в небето над щата Ню Мексико на своя космически кораб „Юнити” от серията „Спейсшип 2”.

„Юнити” стартира на височина 15,2 км и се отдели от самолета-носител „Ив”. Апаратът осъществи планиращ полет и се приземи на космическото летище в Ню Мексико, като разви скорост от 0,7 Мах.

От компанията уверяват, че „Юнити” може да прекара в полет повече от два часа и да носи на борда до шестима туристи, които ще могат да видят Земята от 100 км височина и за няколко минути да изпитат състояние на безтегловност.

През ноември миналата година „Върджин Галактик” обяви плановете си да започне редовни туристически суборбитални полети в средата на тази година и да стане рентабилно предприятие през 2021 г. По данни на портала „Спейс”, цената на билет за полет с „Юнити” е около 250 000 долара и по данни на компанията вече 600 души са направили вноска за участие в суборбитален полет.

Източник: ТАСС