Васил Велев: Спад на БВП между 3,5 и 5,5% без шанс за компенсация догодина


„Прогнозираме спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт (БВП) в зависимост от сценариите – как ще се разрази втората COVID-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове.” Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад.” В предаването „Преди всички” той подчерта, че не е необходим голям песимизъм, „но и не бива и да се отпускаме, защото възстановяването тече бавно”.

Според Велев имаме две пропуснати години назад в икономиката и плановете от 2020 г. можем да ги реализираме през 2022 г.

„Бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009 г., но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 г. трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно – подкрепа на инвестициите в икономиката.”

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

„Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия – тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП”, посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото „ще отидем към гръцки сценарий”.

Вижте още:

БНБ очаква ръст на лихвите по заемите

БНБ прогнозира 8,5% спад на БВП на България за 2020 г.