Ватиканът получи нов облик с LED осветление


Вечерта на 25 януари базиликата „Св. Петър“ официално откри новите си светодиодни светлини, които донесоха нов живот на една от най-големите и най-важни католически църкви в света. Това беше кулминацията на почти осемгодишен проект на германска осветителна фирма, която инсталира светодиоди в Сикстинската капела, стаите на Рафаел и Сала Регия в музеите на Ватикана, преди да възроди площад „Св. Петър“ и базиликата.

„Разкрихме произведения, които почти не се виждаха досега“, казва д-р Торстен Мюлер вицепрезидент на фирмата. Преди това цената на осветяването на масивната базилика, която съдържа най-голямата мозайка в света, беше толкова висока, че ватиканските служители не можеха да включат всички светлини по едно и също време. „Ако сте влизали в един от по-малките куполи, знаете, че мошеше само да видиш някакви произведения на изкуството, но нямаше шанс да видиш какви произведения на изкуството.“, добавя д-р Мюлер.

Планирането на проекта започва през 2011 г. с разговори между служителите на осветителната фирма и служители на ЕС, които искат да намерят решение за висококачествено, устойчиво осветление за паметници, музеи и обществени пространства в Европа. Това довежда до дискусии с представители на Ватикана, които с нетърпение искат да намерят решение на многото проблеми, свързани с осветлението. Освен че са много скъпи, старите крушки създават много топлина, особено през лятото.

С подобрената схема за осветление посетителите могат да се възхищават на невероятните стенописи на Микеланджело, Ботичели, Перуджино, Пинтуриккио, Рафаело и други класически майстори. Посетителите могат да се насладят на сложните стенописите и таваните в четирите стаи на Рафаело, които изобразяват сцени от историята и религията. А в базиликата „Св. Петър“, която през която минват по близо  27 000 посетители на ден, светлината, излъчвана от 780 осветителни тела, сега свети равномерно навсякъде.

Източник: ArchitecturalDigest