Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Въвеждат 11 нови пътни знака! Целта – подобряване на пътната безопасност

пътни знаци
11 нови пътни знака ще помагат на участниците в движението и ще подобряват пътната безопасност в страната. Въвеждането им е залегнало в проект за промяна на Наредба №18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци.

Проектът е разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи по указание на Върховната административна прокуратура и е публикуван за обществено обсъждане в „Портала за обществени консултации“ и интернет страниците на трите министерства.

Предлагат се три нови знаци от група „Г“:

Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“

Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“

Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“.

С тях ще се обозначава краят на действие на пътните знаци Г14а „Задължителен път само за велосипедисти“, Г15а „Задължителен път само за пешеходци“ и Г16а „Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“.

Нови пътни табели ще има и в група „Д“. Това са:

Д13.2 „Начало на платена зона“

Д14.2 „Край на платена зона“.

Д17а „Изкуствена неравност“, който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение.

С нови указателни табели – Д28 „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта“ и Д29 „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта“, ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението. Предлага се и знак – Д30 „Паркирай и пътувай“, който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „Ж“:

Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“

Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“, които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Наредбата предвижда и промяна във визуализацията на някои информационни табели.

Така например се определя нова визуализация на пътен знак Д20 „Платен паркинг“, който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Знаците за велосипедисти ще важат и за водачите на тротинетки:

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 „Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи съобщения с изискванията на стандарта БДС EN 12966 „Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с променящи се съобщения“ и въвеждат функциите и визуализацията на знаците.

Една от целите на промените в наредбата е уеднаквяване на изискванията с разпоредби на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея, чрез което ще се унифицират знаците в държавите от ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
15.11.2022

Повечето граждански предложения за пътни ремонт през ’23 г. са включени в програмата на АПИ

По-голямата част от предложенията за ремонти на пътища в страната през 2023 г., които гражданите са подали по инициативата на […]

Прочети още
31.10.2022

Това е най-дългият пътнически влак в света

Швейцария „скри“ Белгия и Холандия в „малкия си джоб“. С дължина от 1,9 километра това е най-дългият пътнически влак в […]

Прочети още