Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Възможно ли е планетата да бъде спасена от пластмасов апокалипсис?

Екип учени създаде ензим за бързо разграждане на пластмасови отпадъци – процес, който в природата отнема векове. 

В рамките на само няколко десетилетия производството на пластмаса по света нарасна скокообразно ‒ от 1,5 млн. тона през 50-те години на миналия век до над 400 млн. тона в наши дни. А дори спадът, който бе отчетен в началото на 2020 г. поради пандемията, производството на пластмаса бързо се възстанови достигна нивата си от преди това още в края на същата година.

Според експертни данни всяка година в морето достигат между 4,8 и 12,7 милиона тона използвана пластмаса. 

Засегнати от замърсяването се оказват дори гръцките плажове. Според изследване на организацията Aegean Rebreath, проведено наскоро, плажовете в Гърция са пълни с микрочастици пластмаса. За целта експертите анализарат пясък от двайсет крайбрежни ивици от област Атика, островите Анафи, Закинтос, Корфу, Кефалоня, Нисирос, Тинос, Сирос, Парос, Крит, Наксос. А резултатите сочат, 78% от всички събрани отпадъци от плажовете и морското дъно в южната ни съседка са пластмасови. 

Именно и поглъщането на пластмасови отпадъци се смята за причината, довела до смъртта на кит, намерен в началото на месеца на остров Родос. След направена аутопсия в тялото му са открити над 15 килограма пластмасови отпадъци.

Днес едва 10% от пластмасовите отпадъци в света се рециклират, което означава, че стотици тонове от тях буквално „задръстват“ планетата ни ежегодно.

Най-популярният метод за „разчистване“ на пластмасовите отпадъци е изгарянето им. Този процес обаче има своите недостатъци, сред които е отделянето на токсични вещества във въздуха.

Според данни на ЕС производството и изгарянето на пластмаса е генерирало през 2019 г. 850 млн. тона парникови газове по света. А прогнозите, които показват научни модели, са, че тези емисии могат да нараснат до 2,8 млрд. тона през 2050 г. В този смисъл поне част от емисиите биха могли да бъдат избегнати, ако се засили рециклирането.

Снимки: ЕП (EP)

Изследователи създадоха ензим, който „яде“ пластмаса

Търсейки решение на проблема, учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим, способен да разгражда опасни за околната среда пластмаси до мономери за часове.

Новината за това ни се струва като „лъч светлина“, защото действително може да помогне за решаването на един от най-належащите екологични проблеми в света: какво да правим с милиардите тонове пластмасови отпадъци, натрупани в депата и замърсяващи нашите естествени земи и води.

Учените са изследвали свойствата на полиетилентерефталата (ПЕТ). Материалът се използва широко в пластмасови бутилки, опаковки за храни и текстил. На него се падат и 12% от отпадъците в света. С помощта на изкуствен интелект инженерите са създали мутация на ензима ПЕТаза. А разработката позволява на бактериите да обработват широкоразпространения полиетилентерефталат в естествени условия.

Прилагайки го, в някои случаи разграждането на пластмасата до мономери отнема само 24 час, докато в природата този процес би продължил векове. Потенциалът на инзима да засили рециклирането в голям мащаб, би позволило на големите индустрии да намалят въздействието си върху околната среда чрез възстановяване и повторна употреба на пластмаси на молекулярно ниво.

„Възможностите са безкрайни в различните индустрии за използване на този авангарден процес на рециклиране“, каза Хал Алпър, професор в катедрата по химическо инженерство McKetta в Тексаския университет. „Разработката може да осигурии на корпорациите от всеки един сектор възможност да поемат водеща роля в рециклирането на своите продукти. Чрез тези по-устойчиви ензимни подходи можем да започнем да си представяме истинска кръгова икономика на пластмасите“, допълва Алпър.

С откритието си изследователите от Тексас се надяват, че технологията ще помогне за спасяването на планетата от пластмасов апокалипсис.

Работата им продължава в търсене на най-добрия начин за използване на ензимите в тази област. Междувременно са подали и заявка да патентоват технологията. Вярват, че разработката може да бъде ефективно решение за рециклиране и екологично производство.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!