Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Възможно ли е възстановяването на Княжевски лифт?

княжевски лифт

Столичната община ще възложи обследване на техническите възможности за възстановяване на Княжевския лифт. Възлагането е в рамките на съществуващите фундаменти на стълбовете и станциите. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова на своята Фейсбук страница. Решението определи като „“.

След като Върховният административен съд потвърди, че общината има право да направи цялостно обследване на съоръжението, това е още една крачка за възстановяването на лифта. Тезата на „Витоша ски“ е, че възстановяване на старите места е невъзможно. Вероятно немного сигурни в твърденията си, те обжалваха решението на две поредни инстанции. Възстановяване по съществуващо положение е най-бързият начин за пускане на лифта, отбеляза още Фандъкова.

Докато чакахме решенията на съда, заедно с министъра на земеделието Десислава Танева намерихме още един вариант за възстановяване на Княжевски лифт. Надявам се, че ще излезем от омагьосания кръг, в който се обжалва всеки акт за възстановяването му. А „Витоша ски“ ще докажат с действия намерението си, което засега е само на думи, пише столичният кмет в социалната мрежа.

Фандокъва допълни, че през тази седмица главният архитект на София арх. Здравков и представители на дружеството са провели среща, на която са обсъдили варианти за възстановяване на Драгалевския лифт.

За Княжевския лифт:

Княжевският лифт е първият кабинков лифт в България, построен през далечната 1969 г. Изпълнител на проекта е била австрийска фирма на „Братя Гирак“. Началната му станция е в кв. „Княжево“ на 744 м надморска височина и стига до „Копитото“ на 1348 м. н. в. Дължината на линията е 1900 м и се е изминавала за около 11 минути.

снимка: planzasofia.bg

Вижте още: